Jan Bureš: Amerika posílá do Evropy předvánoční dárky v podobě levných dolarů

01.12.2011 11:36

Ne každý den si akcie dovolí to, co jsme viděli včera. Podobné zisky jsme naposledy viděli v srpnu po prudkém letním výprodeji.

Jan Bureš: Amerika posílá do Evropy předvánoční dárky v podobě levných dolarů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Co se stalo? Koordinovaný zásah největších světových centrálních bank, který má pomoci evropským bankám s přístupem k financování. To vše na pozadí poměrně slušných makroekonomických čísel z USA a snížení čínských povinných minimálních rezerv. Od začátku týdne si tak akcie v Evropě připsaly 10 % a v USA 7 %. Centrální banky USA, Kanady , Británie, Švýcarska, Japonska a samozřejmě ECB se dohodly na zlevnění dolarových peněz a protažení těchto operací do začátku roku 2013. To by mělo bezesporu evropským bankám pomoci s palčivým přístupem k dolarům po té, co americké peněžní fondy do velké míry utáhly dolarový penězovod do Evropy. To je bezesporu vítané opatření, které pomůže evropskému finančnímu sektoru s jedním problémem. Bohužel, ne s tím zásadním, protože nedostatek dolarové likvidity je jen jedním ze symptomů eskalující krize.
 
Původ strachu v tuto chvíli leží v neschopnosti evropských politiků zkrotit napětí na dluhopisových trzích eurozóny, které aktivně koketují se scénářem rozpadu měnové unie. Souběžně s tím musí evropské finanční instituce řešit "dobrovolné" odpuštění řeckého dluhu a tlake na posílení kapitálové přiměřenosti ve chvíli, kdy se kapitál na trhu prakticky sehnat nedá. To vše vede k masivnímu tlaku na zeštíhlování bilancí bank, který současné problémy jenom přiživuje. Levnější dolarová likvidita může samozřejmě uvolnit trochu páry z hrnce, ale není to tolik očekávaný bod zvratu. Zásadní bude, kam povedou jednání mezi evropskými politiky a ECB před posledním summitem tohoto roku. Pokud bude ECB výměnou za přísnější fiskální pravidla (popřípadě vydávání eurobondů) ochotná podržet Španělsko a Itálii, pak bude důvod k optimismu. Do té chvíle je ale třeba na včerejší optimismus pohlížet jako na pouhou hříčku volatility.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Další ekonomické glosy Jana Bureše čtěte ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…