Jan Bureš: ČNB se bude rozhodovat, kdy sáhnout ke zvýšení sazeb…

29.04.2019 14:31

Španělské volby opět ukázaly, jak je dnes složité dát v Evropě dohromady funkční vládu. Socialisté sice zvítězili, ale aby mohli vládnout, museli by se spojit se separatistickou katalánskou stranou. Konzervativci dopadli sice nejhorším propadákem v historii, na jejich úkor ale výrazně posílila radikálně pravicová VOX, která naopak jakoukoliv vyšší autonomii Katalánska odmítá. Naštěstí na rozdíl od Itálie Španělsko nepatří k růstovým odpadlíkům a tento týden by to mohla potvrdit i čísla za HDP za první kvartál.

Jan Bureš: ČNB se bude rozhodovat, kdy sáhnout ke zvýšení sazeb…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Přes špatné výsledky podnikatelských nálad v eurozóně, tvrdá čísla z průmyslu, maloobchodu i stavebnictví tak zle nevypadala. I proto věříme, že se po mizerném konci roku 2018 ekonomika eurozóny začne postupně stavět na nohy a poroste podle našeho nowcastu o 0,5 % mezikvartálně (odhad trhu je 0,3 %). Toto lehce pozitivní překvapení však pravděpodobně nebude mít šanci euru výrazněji pomoci. Nejistoty spojené s růstem v eurozóně zůstávají nadále o poznání vyšší a eventuální manévrovací prostor ECB naopak nižší. Navíc nás čeká zasedání Fedu, po kterém guvernér pravděpodobně bude víc neutrální než trhy - ty sází na pokles sazeb do konce roku. To samo o sobě může dolaru také pomoci.

V Česku bude klíčové sledovat zasedání ČNB. Podle posledních výroků by centrální bankéři ještě rádi doladili měnovou politiku drobným zvýšením sazeb (což je i náš názor), jen si nejsou jisti, kdy to provést. Dočasný oddech od brexitu a obchodních válek, silnější tvrdá čísla z eurozóny a čerstvá prognóza ČNB hovoří již ve prospěch května. Přetrvávající slabé podnikatelské nálady v eurozóně spíše pro pozdější průběh roku.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Patria Finance


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…