Jan Bureš: ČNB zhorší prognózu a asi odloží další růst sazeb

07.02.2019 16:58

Dnešní zasedání ČNB ukáže, jak moc mají čeští centrální bankéři strach z globálních rizik. Poslední čísla z německé ekonomiky (našeho hlavního obchodního partnera) ukazují na výrazné přišlápnutí brzdového pedálu.

Jan Bureš: ČNB zhorší prognózu a asi odloží další růst sazeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

I proto jsme snížili odhad růstu eurozóny pro tento rok na 1,1 %, což by české ekonomice nehledě na rychlý růst mezd a domácích útrat nemělo dovolit růst letos rychleji než o 2,5 %. Listopadová prognóza ČNB přitom počítala s letošním růstem ekonomiky o 3,3 % a dnes ji pravděpodobně centrální banka bude muset přepsat výrazněji směrem dolů. Stejně tak dostanou centrální bankéři na stůl o něco nižší výhled na mzdy a na inflaci. To vše by mělo tlačit očekávanou trajektorii sazeb centrální banky směrem dolů. Proti tomu bude jako již tradičně působit česká koruna, která je opět o více než 2 % slabší, než očekávala centrální banka. I tak je ale pravděpodobné, že nová prognóza ukáže spíše na o něco nižší potřebu dalšího utahování měnové politiky - víceméně na stabilitu sazeb v ročním horizontu.To by mohlo přesvědčit nerozhodnuté centrální bankéře a ČNB tak podle nás relativně těsně rozhodne ponechat sazby beze změny.

I když to pro korunu bude lehce negativní zpráva, trh s takovým rozhodnutím v zásadě počítá. Krátký konec české výnosové křivky ve svých dnešních cenách očekává stabilitu sazeb v celém roce 2019 a pak jejich pokles. Těžko si ovšem představit, že by guvernér Rusnok dostal na stůl tak špatnou prognózu, aby na tiskové konferenci definitivně odepsal další růst úrokových sazeb. Bude spíše hovořit o trpělivém vyčkávání na odeznění zahraničních rizik a na příležitost k dalšímu utažení měnové politiky. V takovém případě by se koruna neměla dostat pod trvalejší tlak.

Graf: Jak se liší listopadová prognóza ČNB od našeho výhledu?


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…