Jan Bureš: Česká nezaměstnanost na nových historických minimech

02.05.2017 13:03

Nezaměstnanost v Česku spadla k novým historickým minimům a v březnu podle metodiky Eurostatu dosáhla 3,2 % (za celý kvartál v průměru 3,4 %).

Jan Bureš: Česká nezaměstnanost na nových historických minimech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Česko tak dál zůstává zemí s nejnižší nezaměstnaností a v posledních měsících dokonce zvyšuje svůj náskok před druhým Německem (3,9 %). Nezaměstnanost měřená podílem registrovaných nezaměstnaných na celkové populaci mezi věkem 15-64 je v Česku vyšší (4,8 %), ale i tam již nejsme příliš vzdáleni od historických minim (3,8 %). Mezinárodně srovnatelná nezaměstnanost vychází ze standardizovaných dotazníků Eurostatu a její pojetí je širší než čísla vycházející z dat z úřadu práce.

Situace se zlepšuje nejen v Česku, ale napříč celou Evropou. Meziměsíčně sice v březnu nedošlo k tak velkému pokroku jako na začátku roku, ale pozitivní trend na trhu práce v eurozóně dál pokračuje. Meziročně ubyl v eurozóně skoro 1 milion nezaměstnaných. Náš odhad HDP pro první kvartál i díky tomu ukazuje na další zrychlení ekonomiky eurozóny v prvním kvartále o 0,5 % mezikvartálně (1,7 % meziročně) - viz graf níže. To by měl potvrdit i dobrý výsledek odhadu HDP za první kvartál tuto středu.

Pro ECB to ale zatím nebude znamenat žádnou zásadně novou informaci. Dále počítáme s tím, že evropští centrální bankéři začnou opatrně ustupovat z extrémně holubičí rétoriky až v červnu. V září by pak mohli ubrat nohu z plynu a představit úspornější QE (40 miliard eur/měsíc) a jeho lehké natažení do roku 2018. Není vyloučené, že časem také vypadne z komunikace závazek neměnit sazby ještě dlouho po ukončení QE. To by se euru mělo líbit, ale na výraznější zisky si možná ještě bude muset počkat. Prorazit psychologickou úroveň 1,10 EUR/USD pravděpodobně nebude vůbec jednoduché.

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…