Jan Bureš: Český rozpočet v rekordním přebytku

03.01.2017 15:48

Český rozpočet v roce 2016 hospodařil s rekordním přebytkem 61,8 miliard korun. Celkově se dá tedy říci, že dobrý výsledek hospodaření odráží primárně dobrý výkon ekonomiky (vyšší daňové příjmy) a nižší vládní investice (nižší výdaje). Rychlejší růst daňových příjmů táhly především daně z příjmu právnických a fyzických osob (obě vzrostly skoro 12%). Překvapivě méně se naopak dařilo vybírat daň z přidané hodnoty, kde byl meziroční nárůst o poznání nižší. Na výdajové straně pomohla rozpočtu do přebytku slabé kapitálové výdaje vlády (-51,2%), které odráží pomalý rozjezd nových investic financovaných z veřejných zdrojů.

Jan Bureš: Český rozpočet v rekordním přebytku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Státu také pomáhá prostředí super-nízkých výnosů, které vedlo k výrazným úsporám při obsluze veřejného dluhu (skoro o 25 %). Státní dluh pravděpodobně ve finále klesne o něco méně, než je přebytek státního rozpočtu. Ministerstvu se zatím vyplatilo využívat záporných výnosů (v tuto chvíli jsou na dluhopisech se splatností do 6 let) k předfinancování za záporný úrok a uložení prostředků za kladný úrok na účtech u ČNB.

V roce 2016 také výrazně narostl zájem o české dluhopisy v zahraničí. Více jak 30 % českých dluhopisů je nyní v držbě zahraničních hráčů (na konci roku 2015 to bylo lehce přes 20 %). A jediným důvodem zvýšeného zájmu není dobré hospodaření českého státu. Na českém trhu je s blížícím se koncem intervencí čím dál složitější půjčit si eura k zajištění se proti eventuálním budoucím ziskům koruny. Pro zahraniční hráče je zase vzhledem k limitům na řadu finančních institucí složité na českém trhu uložit koruny ve chvíli, kdy chtějí spekulovat na její post-intervenční zisky. Na derivátových trzích (cross currency swapy) jsou proto koruny relativně hodně levné. Řadě zahraničních hráčů se pak vyplatí obstarat si na těchto trzích koruny a investovat je do stále výhodněji úročených českých dluhopisů. Předpokládáme, že než ČNB koruně dovolí výrazněji posílit, solidní zájem o české dluhopisy ze zahraničí přetrvá.

Ve světle loňského hospodaření rozpočtu také těžko věřit, že se státu i přes plánovaný předvolební nárůst běžných výdajů (především transferů domácnostem) podaří letos hospodařit s deficitem 60 miliard korun. To by vyžadovalo výraznější resuscitaci vládních investic, která nevypadá moc pravděpodobně. Skutečná bilance veřejných financí tak pravděpodobně bude opět výrazně lepší.

Autor je ekonom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.