Jan Bureš: Co čekat od ČNB?

03.11.2014 13:50

V Česku zasedá tento týden ČNB (6.11.) a bude mít k dispozici novou prognózu. Srpnová prognóza centrální banky přitom stavěla na růstu eurozóny o 1,5 % v tomto a o 2 % v příštím roce (náš odhad je 0,8 % a 1,3 %).

Jan Bureš: Co čekat od ČNB?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Nižší dynamika eurozóny by měla snížit odhady růstu české ekonomiky i domácích mezd pro příští rok. ČNB na konci roku 2015 počítá s růstem mezd o necelých 5 % a s návratem inflace k cíli. Slabší růstové vyhlídky našeho hlavního obchodního partnera tyto předpoklady nahlodávají. Proto se může reálně dostat na stůl otázka dalšího uvolnění měnové politiky. S oslabením intervenčního kurzu zatím nepočítáme, ale ČNB ho může aktivněji komunikovat jako možnou alternativu k natahování kurzového závazku. A to pravděpodobně pro případ, že by se eurozóna na přelomu roku dostala do recese. Pokud se v tomto duchu změní doprovodný komentář guvernéra, může česká měna i po zasedání zůstat pod tlakem a přiblížit se 28,00 EUR/CZK. V opačném případě pravděpodobně po zasedání ČNB prodejní tlaky zeslábnou a koruna část svých nedávných ztrát smaže.

V tomto týdnu navíc zasedá i ECB. Po poslední sérii slabších čísel bude družina Maria Draghiho opět pod tlakem - nálada v německé ekonomice dál padá, stejně tak jako jádrová inflace a inflační očekávání. ECB je ale v tuto chvíli vnitřně nejednotná a nestandardní měnové nástroje mají v bankovní radě řadu odpůrců. Před spuštěním masivnějšího tisku peněz budou muset centrální bankéři vidět ještě o poznání horší čísla a především se budou muset přesvědčit, že nově představené zbraně (TLTRO, skupování ABS) nefungují.

Jan Bureš, hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…