Jan Bureš: Co dnes čekat od ECB, kdy začne dohánět FED?

26.04.2018 14:01

Dnešní zasedání ECB sice nepřinese revoluční změny, ale i tak bude trhy ostře sledováno. Investoři budou bedlivě sledovat jakékoliv změny v komunikaci týkající se blížícího konce politiky QE (kvantitativního uvolňování) a prvního růstu sazeb.

Jan Bureš: Co dnes čekat od ECB, kdy začne dohánět FED?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Zvlášť zvědaví budou na to, jak si Mario Draghi a jeho kolegové vysvětlí sérii slabých čísel ze začátku roku 2018. Ta může po delší době znamenat, že ECB bude nucena svůj odhad růstu (pro tento rok 2,4 %) revidovat směrem dolů. Šéf ECB i proto asi bude mít důvod dál mávat holubičími křídly a poslední horší čísla mu poslouží jako dobrý důvod, proč odbít konkrétní dotazy na ukončení QE a růst sazeb jako příliš předčasné.

Na druhou stranu asi Draghi nebude chtít vyslat signál, že se připravuje další natažení QE. Řada Draghiho kolegů má silný odpor k pokračující masivní měnové expanzi ve chvíli, kdy se nezaměstnanost na některých místech pohybuje na hraně historických minim (Německo) a současně ve Velké Británii a především ve Spojených státech sazby již nějakou dobu míří vzhůru (viz graf níže).

Na začátku tohoto měsíce i proto šéf rakouské centrální banky Nowotny mluvil o tom, že by depozitní sazba ECB (na rozdíl od hlavní repo sazby) mohla jít vzhůru relativně brzy: prakticky hned po ukončení QE. Mario Draghi by něco takového určitě “nepodepsal” a možná to i dnes na tiskové konferenci sám připomene. Obavy centrálních bankéřů Nowotnyho nebo Weidmanna, že ECB dopluje k další recesi s nulovými sazbami, jsou však více než oprávněné. Eurozóna by se pak definitivně chytla do “japonské pasti” nízkých sazeb - euro by podobně jako yen posilovalo v těch nejméně vhodných obdobích světové recese, kdy budou snižovat sazby všichni okolo vás, jen vy už nebudete mít kam…

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…