Jan Bureš: Dlouhý seznam německých negativních šoků

20.02.2019 13:40

Česká ekonomika na začátku roku pravděpodobně zpomalí. Hlavní brzdou je přešlapující Německo, které v druhé polovině roku 2018 skoro spadlo do recese a na první známky obratu k lepšímu se zatím čeká.

Jan Bureš: Dlouhý seznam německých negativních šoků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Německý průmysl sráží dolů řada přetrvávajících faktorů - slabá čínská poptávka nebo nejistota spojená s brexitem. Na druhou stranu ke konci roku hrály svoji roli i faktory jednorázové. Tento týden mohou první odhady německých průmyslových PMI ukázat, zda některé z nich odeznívají. Na prvním místě se jedná o automobilky, které přecházely na nové emisní normy a kvůli tomu produkce od svých vrcholů propadla o více než 20 %. Nové objednávky automobilek se však už podle německého statistického úřadu dostaly nazpátek na letní úrovně. To ukazuje na možnost opatrného nárůstu produkce v nejbližších měsících.

Na druhém místě na německou ekonomiku dopadly nepříznivé zprávy z farmaceutického průmyslu - jeho produkce nejprve překvapivě rychle rostla a ke konci roku naopak rychle spadla a viditelně zatížila dynamiku německého HDP. Německý statistický úřad v této věci stále provádí šetření. Ať už dopadne jakkoliv, těžko čekat, že farmaceutický sektor bude negativně ovlivňovat HDP i na začátku roku 2019.

A v neposlední řadě na německý průmysl mohla negativně dopadnout nízká hladina v německých řekách, především pak v Rýnu. I když se většina průmyslových výrobků přepravuje po silnicích, na řeky a kanály připadá nezanedbatelných cca 6 % a extrémní sucho znemožnilo v druhé polovině uplynulého roku velkou část lodní přepravy. To postihlo zejména chemický průmysl. I zde z pohledu na četné sněhové srážky nepředpokládáme, že by se šok v podobě vyschlých řek opakoval. Zda postupné odeznívání těchto šoků bude stačit k výraznějšímu zlepšení podnikatelských nálad, ovšem zatím trochu pochybujeme. To bychom museli vidět pozitivnější rozuzlení brexitové detektivky a silnější čísla z Číny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…