Jan Bureš: ECB to Řekům neulehčí - odmítá brát jejich dluh jako kolaterál do repo operací

05.02.2015 13:27

ECB vyrukovala proti nové řecké vládě se silnými zbraněmi. Rozhodla se, že nebude výměnou za řecké dluhopisy poskytovat tamním bankám euro-hotovost. To je pro ně v tuto chvíli dost nepříjemné, protože podle posledních zpráv Řekové opět začali stahovat peníze z bank a eurová hotovost začíná být vzácným zbožím. Řecký ministr financí věřil, že ECB ponechá Athénám záchranné lano, než dojednají nový vstřícnější program - Yanis Varoufakis (nový ministr financí) počítal s dohodou až v létě. Na ECB se ale nyní spolehnout nelze a všechny strany budou pod o poznání větším tlakem nalézt v nadcházejících týdnech dohodu.

Jan Bureš: ECB to Řekům neulehčí - odmítá brát jejich dluh jako kolaterál do repo operací
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Řecko má stále přístup k eurům skrze krizový program (ELA - Emergency liquidity assistance). Ten má ale horší podmínky a skrze něj si eura půjčuje primárně řecká centrální banka, která pak dál může peníze poskytnout komerčním bankám a to navíc v omezené míře. Navíc i tento program se může ECB v případě, že se Řecko ocitne na konci února v programovém vakuu, rozhodnout zrušit (dvou-třetinovou většinou).Jeden z plánu ministra Varoufakise byl zajistit si přechodné financování vydáváním většího objemu krátkodobých pokladničních poukázek - těch mají Řekové okolo 15 mld. euro. I zde by ECB ale pravděpodobně aplikovala limity pro maximální objem určitého typu kolaterálu. V takovém případě by se Řekům víc pokladničních poukázek prodávalo jen těžko. Poslední aukce řeckých pokladničních poukázek ostatně již v tomto týdnu ukázala na velice slabý apetit investorů - poptávka byla nejslabší od roku 2006.

Trhy se v nadcházejících seancích budou bát, že odstřižení od likvidity v kombinaci s odlivem vkladů může způsobit řeckým bankám problémy a řeckému státu neschopnost refinancovat splatný dluh. Ostře sledované mohou být v tuto chvíli kromě dalších politických jednání především splatnosti pokladničních poukázek - příští týden je v plánu další aukce (11.2.), která má pokrýt poukázky splatné v pátek (13.2.).

Euro by se zatím mělo dostat pod opětovný tlak, zatímco středoevropské měny mohou zbrzdit zisky z posledních dní. Česká koruna ovšem dnes lví díl pozornosti budou upírat směrem k ČNB a řecké napětí na ní nebude mít moc šancí dolehnout.

Jan Bureš, hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…