Jan Bureš: Eurovolby přináší znepokojení, volby na Ukrajině spíše zklidnění

26.05.2014 11:30

Víkendové volební rodeo máme za sebou. Volby do Evropského parlamentu přinesly na řadě míst rekordně nízkou účast (na Slovensku 13 %) a současně s tím výrazné zisky antievropských a populistických stran. Ty z celkového počtu 751 mandátů pravděpodobně získají necelých 230 křesel. Co to znamená?

Jan Bureš: Eurovolby přináší znepokojení, volby na Ukrajině spíše zklidnění
Foto: hns
Popisek: Eurovolby, ilustrační koláž

V obecné rovině pravděpodobně stále nespokojenost řady evropských občanů s managementem euro-krize. Antievropské strany nejvíce zabodovaly a zvítězily ve Francii, Británii, Řecku a v Dánsku. Existuje poměrně vysoká pravděpodobnost, že budou poprvé (pravděpodobně v čele s francouzskou Národní frontou) schopné sestavit vlastní poslanecký klub, což by výrazně zesílilo jejich hlas. Strany hlavního proudu - lidovci a socialisté - budou pravděpodobně nuceni více spolupracovat a v řadě otázek táhnout za jeden provaz.Slovo antievropských stran bude mít největší váhu v takových otázkách, kde mezi tradičními stranami existují největší rozpory. Může se jednat například o připravovanou transatlantickou obchodní dohodu s USA. Bezprostřední dopad euro-voleb ale zůstane minimální. Eurodolar i evropské dluhopisové trhy vyčkávají na červnové zasedání ECB. Rozvíjející se trhy včetně střední a východní Evropy zase vice zajímají v tuto chvíli zprávy z Ukrajiny.  

Na Ukrajině poněkud překvapivě vyhrál již v prvním kole prezidentských voleb pro-evropsky orientovaný čokoládový magnát Petro Poroshenko. I když v řadě volebních okrsků separatisté znemožnili voličům účast, důležité je, že v tuto chvíli proti výsledku voleb neprotestuje Rusko. Prezident Vladimir Putin již v pátek slíbil, že bude respektovat jakéhokoliv vítěze ukrajinských voleb. To by mohly rozvíjející se trhy ocenit pozitivně a celkově tak může být klima příznivé i vůči střední Evropě. Největší šance na další zisky má teoreticky polský zlotý. V Maďarsku i v Česku mohou pokusům měn o zisky bránit svojí politikou domácí centrální banky.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …