Jan Bureš: Evropský průmysl překvapivě šlápl na brzdu

12.06.2015 15:11

Evropský průmysl neodstartoval druhý kvartál zrovna na jedničku. Dubnová čísla oproti březnu ukazují výrazné zpomalení dynamiky (z 1,8 na 0,8 % meziročně).

Jan Bureš: Evropský průmysl překvapivě šlápl na brzdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zchátralá továrna, ilustrační foto

Z velkých ekonomik se dařilo zrychlit výrobu především Německu. Po slibných březnových číslech přišlo ale nepříjemné dubnové vystřízlivění ve Francii a Itálii, kde v dubnu průmysl víceméně zastavil a v meziročním srovnání přešlapuje na místě.

Pozitivní efekt slabšího eura a silnějšího růstu USA by měl nicméně udržovat dynamiku evropského růstu nad 1 %. A to především díky lepší domácí poptávce a rychlejšímu růstu spotřeby. Za celý rok 2015 dál očekáváme růst eurozóny na úrovni 1,5 %.

Střední Evropě včetně Česka se dál daří díky vazbě na Německo a pravděpodobně i díky měnící se struktuře německého růstu, který v tuto chvíli více těží z útrat německých domácností. Středoevropský průmysl roste v průměru o poznání rychleji (dynamika překonává 4 %) a to by mělo platit i po zbytek tohoto roku.

Jan Bureš, Hlavní ekonom Ery


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…