Jan Bureš: Konečná podoba bankovní unie je na světě

21.03.2014 12:44

Hora porodila myš - Evropská unie se včera po dlouhých jednáních nakonec shodla na konečné podobě bankovní unie. Tedy přesněji jejího druhého pilíře - systému pro řízení bankovních krizí (resoluční mechanismus).

Jan Bureš: Konečná podoba bankovní unie je na světě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Německý odpor proti větší solidaritě při řešení bankovních krizí byl částečně zlomen. Společný záchranný fond pro řešení problémů bank vznikne za 8 let (původně za 10 let) a prostředky z něj budou uvolňovány rychleji. V rozhodování o tom, komu, zda vůbec a jak pomoci nakonec sehraje výraznější roli Evropská komise. Menší politický vliv ministrů financí i rychlejší zbudování záchranného fondu jsou bezesporu příjemné změny. I tak ale záchranný mechanismus působí na první pohled hodně těžkopádným dojmem. Je také jasné, že na skutečně velké bankovní problémy, jako v případě nedávných potíží Španělska nebo Irska, bude nakonec záchranný fond krátký.

Ke konci týdne se pozornost soustředí na další vývoj napětí mezi Ruskem a západem. Spojené státy včera přijaly nové sankce (zmrazení aktiv, zákaz vstupu a podnikání) pro dvacet osob a jednu prominentní ruskou banku napojenou na Kreml. Rusko obratem přijalo protiopatření, Evropa zatím zvažuje pouze rozšíření stávajícího seznamu osob, na které uvalila sankce. Shoda na přitvrzení sankcí ale v tuto chvíli podle agentury Reuters neexistuje. Evropa si v této fázi hlídá, aby postupovala jednotně, a doufá, že i stávající sankce přivedou Moskvu k jednacímu stolu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…