Jan Bureš: Kongres utvrzuje trh, že Fed restriktivně zasáhne již příští týden

12.12.2013 11:15

Evropská unie dál horko těžko hledá kompromis nad projektem bankovní unie. V Bruselu se v tuto chvíli dojednala hrubá shoda nad společným rezolučním mechanismem - společným mechanismem řešení bankovních krizí. Bohužel řada otázek zůstává zatím sporných a nedořešených.

Jan Bureš: Kongres utvrzuje trh, že Fed restriktivně zasáhne již příští týden
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Bez společného rezolučního mechanismu je přitom problematické i spuštění jednotného bankovního dohledu. ECB před jeho startem musí provést tvrdé zátěžové testy a potřebuje mít v ruce jasná pravidla, jak s těmi, co neprojdou sítem, nakládat.

Plán je zhruba takovýto. Problematickou banku identifikuje ECB. Konkrétní opatření navrhne nově zřízený rezoluční výbor. Jeho plán následně musí schválit Evropská komise, a pokud nebude souhlasit, tak Evropská rada. Domácí stát bude mít právo veta, pokud by plán počítal se zapojením domácích daňových prostředků. Sám o sobě je tento mechanismus poměrně složitý. Hlavní problém ale spočívá samozřejmě v tom, kdo bude krýt náklady na sanaci problematických bank.Počítá se s větším zatížením soukromého sektoru - věřitelů (banky budou muset povinně použít k financování část podřízeného dluhu) a akcionářů. Společných veřejných prostředků, které by rozetnuly vazbu mezi národními vládami a bankami, ale zůstává málo.

Počítá se, se zřízením společného rezolučního fondu, který by se měl ale plnit 10 let a bude v něm pouze 50 mld. eur. Velké státy navíc chtějí mít možnost blokovat uvolnění těchto prostředků. Německo také nesouhlasí s tím, aby byl společný rezoluční fond doplněn prostředky z fondu ESM.

Těžko tedy věřit, že takovýto mechanismus rozetne propojení mezi národními bankami a vládami. Pouze záchrana španělského bankovního systému stála zhruba 50 mld. eur.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla