Jan Bureš: Korea vrací na globální trhy strach - cítí ho i koruna

11.08.2017 10:35

Nad světovou ekonomikou je jasno. Odhady růstu jsou přepisovány směrem vzhůru, a to (až na USA) prakticky ve všech významnějších ekonomikách.

Jan Bureš: Korea vrací na globální trhy strach - cítí ho i koruna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Současně s tím globální měnová politika zůstává extrémně uvolněná. I proto vládla na začátku léta na trzích velice dobrá nálada, ve které trhy dokázaly “přimhouřit” oči nad řadou střednědobých rizik od nepročištěných italských bank po předražené čínské reality. Tato pohoda ale v posledních několika dnech vzala rychle za své. Eskalace napětí mezi Spojenými státy a Severní Koreou vrátila strach rychle do hry. Americké akcie zažily včera nejhorší den od května tohoto roku a index “strachu” VIX (implikovaná volatilita na S&P 500) vzrostl během jediného dne o více než 40 %.

Geopolitické napětí zpravidla trhy vyděsí jen na krátko. Nutnou podmínkou ovšem je, že nepřeroste ve výraznější konflikt a časem napětí pomine. To ale zdá se zatím Donald Trump nemá úplně v plánu. Včera své varování vůči Severní Koreji ještě umocnil a prohlásil, že zatím byly jeho hrozby příliš mírné. Trhy ale možná tak neděsí samotný konflikt Spojených států a Severní Koreji. Důležité pro ně je, aby se nestal rozbuškou pro konflikt mezi USA a Čínou. V tomto směru jsou zajímavé zprávy z čínského tisku. Oficiální média razí názor, že by Čína měla zůstat neutrální, pokud Korea “vypálí” na Spojené státy jako první.

Nárůst napětí na globálních trzích logicky nehraje do karet ani střední Evropě - pod tlakem je zlotý i koruna. Je vidět, že sázkaři na zisky koruny právě v takovýchto chvílích mohou ztrácet trpělivost a začít “balit kufry”.

Jan Bureš
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.