Jan Bureš: Koruna sevřena v kleštích ČNB

07.08.2015 10:05

Závěr z posledního zasedání bankovní rady ČNB je jasný - centrální banka nic nemění a intervence jedou dál. Z tiskové konference guvernéra M. Singera vyplynulo, že s exitem stále nemá smysl počítat dříve než v druhé polovině příštího roku. Úvahy o tom, že by ČNB přistoupila k posunutí kurzu směrem k silnějším hodnotám, aby si tak exit usnadnila, se jeví jako liché.

Jan Bureš: Koruna sevřena v kleštích ČNB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

A jako stejně nepravděpodobné se zdá i zavedení záporných úrokových sazeb, o němž se na radě dokonce prý ani seriózně nediskutovalo. ČNB tak hodlá bránit kurz koruny bez použití záporných sazeb a rostoucí devizové rezervy jí zatím nijak nevadí. O schopnosti či možnostech ČNB bránit korunu poblíž zvolené hranice tedy není třeba pochybovat.

Kolik musela v posledních týdnech ČNB nakoupit devizových rezerv na obranu slabé koruny ale ovšem nikdo přesně neví a blíže to odmítl komentovat na včerejší tiskové konferenci i guvernér Singer. Definitivní jasno budeme mít zhruba s dvouměsíčním zpožděním po zveřejnění přesně rozklíčovaných devizových obchodů ČNB. Pohled do dekádní bilance centrální banky nám ale ukazuje, že v posledních deseti dnech v červenci (kdy byla koruna prakticky přisátá na úroveň 27,00 EUR/CZK) devizové rezervy nijak dramaticky nevzrostly (zhruba o 3,7 miliardy korun).

Co však můžeme v takovém prostředí čekat od koruny? V tuto chvíli nemá moc důvodů k oslabení. Do konce intervenčního experimentu ale ještě zbývá alespoň rok, a to není krátká doba. Pokud bude ČNB muset delší dobu aktivně bránit intervenční hranici, mohou mít především zahraniční hráči nutkání v mezičase přivřít své dlouhé pozice v českých korunách. A v takových momentech by česká měna mohla načas přejít i do krátkodobé defenzivy. Jinak si ale moc velké naděje na slabší úrovně dělat nemůže.

Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…