Jan Bureš: Mezinárodní měnový fond varuje před špatným stavem veřejných rozpočtů

14.04.2016 11:52

Mezinárodní měnový fond varuje před špatným stavem veřejných rozpočtů. V řadě vyspělých ekonomik je problémem přetrvávající slabý růst a dědictví vysokého dluhu z minulosti - stačí si udělat výlet do Itálie nebo do Japonska.

Jan Bureš: Mezinárodní měnový fond varuje před špatným stavem veřejných rozpočtů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Ještě hůře jsou na tom ale některé rozvíjející se ekonomiky, na které dopadl v plné výši propad cen ropy. Podívejme se například do Brazílie, která do značné míry v minulosti těžila z vývozu komodit a přílivu kapitálu ze zahraničí. Padající ceny ropy a pomalejší globální růst nicméně tok kapitálu obrátily. Prudké ztráty brazilského reálu ještě přiživilo očekávání vyšších sazeb v USA a slabý reál katapultoval vzhůru splátky a úroky ze zahraničního dluhu. Bilance veřejných financí se v důsledku toho propadla ze zhruba -3 % v roce 2013 na necelých -10 % HDP. Podobným příběhem žije řada rozvíjejících se ekonomik - například většina blízkého východu a Rusko. Co jim tedy MMF radí?

V zásadě nic revolučního - šetřit, a to pokud možno ne plošně, ale chytře. Tak, aby byl negativní dopad na hospodářský růst minimální. Problém je, že se to lehce píše, ale hůře dělá. A to zvlášť pokud jste pod tlakem trhů. V Evropě by zase MMF rád viděl rychlejší vládní výdaje tam, kde si to vlády mohou dovolit - konkrétně v Německu. Ani zde se ale pravděpodobně žádný zázrak konat nebude. Němci chtějí jít svojí fiskální disciplínou příkladem a sami výraznější fiskální injekci ani nepotřebují. Na druhém konci eurozóny jsou zase ekonomiky, které by rozpočtovou podporu potřebovaly, ale nemohou si ji dovolit. Itálie je tak nucena řešit problémové úvěry v bankovním sektoru v celkovém objemu přesahujícím 300 miliard eur záchranným fondem o velikosti 5 miliard euro.

Autor je ekonom bankovní instituce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…