Jan Bureš: Nálada v českém průmyslu je na šestiletých minimech

01.04.2019 11:07

Nálada v domácím průmyslu dál padá – v březnu se propadly na nejnižší úrovně za posledních vice než šest let. Hlavním brzodou jsou exportní zakázky, které klesají nejrychleji za posledních deset let.

Jan Bureš: Nálada v českém průmyslu je na šestiletých minimech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Index PMI tak potvrzuje, že slabé Německo začíná být pomalu ale jistě I v domácích číslech a že slabý lednový průmysl asi nebyl ojedinělým úkazem. I proto dál počítáme s tím, že sazby znovu zamíří vzhůru až ve druhé polovině tohoto roku. Vnější rizika a nejistoty v čele se slabým Německem jsou stále dostatečně velkým strašákem.

Navíc ECB znovu poměrně výrazně otočila kormidlo holubičím směrem - možná tak rychle, až se toho Mario Draghi sám zalekl. Na konci uplynulého týdne varoval před škodlivým dopadem dlouhodobě negativních úrokových sazeb na hospodaření bank a jejich schopnost poskytovat úvěry. Znamená to snad, že by Mario Draghi otočil o 180 stupňů a připravoval se na dřívější zvýšení sazeb? Nikoliv. Pouze se pravděpodobně v ECB připravují opatření, která mají zmírnit negativní dopad na banky. Ta by mohla například garantovat vyšší sazbu pro část depozit uložených u ECB. To by mohlo bankám, které se neodváží přenést záporné sazby na klienty, zvýšit jejich profitabilitu. A z pohledu ECB to paradoxně může naopak v případě potřeby otevírat prostor pro další “kosmetické” snížení sazeb pod nulu - dnes v tomto světle bude zajímavá březnová inflace v EMU.

Z dalších událostí čekáme především na pokračující vyjednávání ohledně brexitu. Po třetím “ne” plánu Theresy Mayové budou britští poslanci během dneška opět zkoušet najít konsensus pravděpodobně na měkčí variantě brexitu (celní unie). A na konci týdne bude zajímavé sledovat, zda německý únorový průmysl nabídne alespoň určitý záblesk světla na konci tunelu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.