Jan Bureš: Proč guvernér Rusnok hovoří o dvojím růstu sazeb do konce roku?

13.09.2018 11:07

Guvernér Rusnok včera trhy překvapil, když přiznal, že sazby mohou jít tento rok vzhůru ještě dvakrát.

Jan Bureš: Proč guvernér Rusnok hovoří o dvojím růstu sazeb do konce roku?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

S jedním růstem sazeb do konce roku jsme my i trhy počítali, druhý růst ale poslední prognóza v zásadě připouští jen v náznacích. Proč tedy guvernér Rusnok hovoří o možnosti druhého růstu sazeb právě teď?

Za prvé podle našeho názoru proto, aby ještě podpořil a utvrdil ve správnosti sázky trhů na růst sazeb na nejbližším zasedání (26. září).

Za druhé ČNB předpokládá, že koruna ve čtvrtém kvartále začne postupně posilovat (25,30 a 24,80 EUR/CZK na začátku 2019) a zatím tomu nic nenasvědčovalo. Guvernér Rusnok tak mohl cítit potřebu se připomenout, že když práci nedovede koruna, tak jsou tady pořád ještě centrální bankéři se svými sazbami.

A v neposlední řadě mohou být poslední slova guvernéra Rusnoka brána i jako signál, že bankovní rada nehodlá brát prognózu jako dogma. Přesto, že inflace i hospodářský růst lehce zaostávají za srpnovou prognózou, pro guvernéra Rusnoka jsou to v tuto chvíli podle všeho detaily a soustředí se na širší obrázek ekonomiky, která se zjevně přehřívá. Cílem tedy není postupovat přesně podle cesty nalajnované prognózou. Ale spíše využít “dobrých časů” k posunu sazeb do normálních vod. Ty by guvernér rád viděl "kolem 2,5 procenta, možná až ke třem procentům" tak, aby se reálné sazby pohybovaly v okolí 1,5 %. Uvidíme ale v nejbližších měsících, jak moc se bankovní rada bude chtít odpoutávat od trajektorie narýsované prognózou. Mezi centrálními bankéři jsou i holubice, kterým rychlejší růst sazeb nemusí být po vůli…, jak ostatně varoval v tomto týdnu Oldřich Dědek.

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…