Jan Bureš: Proč jsou automobilky kritickým motorem německých investic?

22.05.2019 14:04

Německý průmysl zvedá hlavu z písku, k tomu aby fungoval opět jako tahoun celé eurozóny, má ovšem daleko.

Jan Bureš: Proč jsou automobilky kritickým motorem německých investic?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Uvidíme, jaký obrázek narýsují tento týden podnikatelské nálady Ifo a PMI, které v dubnu překvapivě poklesly. Květnová čísla (na programu ve čtvrtek) by ještě neměla být zatížená opětovným rozjezdem obchodního válčení mezi USA a Čínou, a i proto mohou zaznamenat lehké vylepšení. Kritická ovšem stejně nakonec budou tvrdá data z jednotlivých průmyslových odvětví, která se od nálad poměrně výrazně odlišovala. A to zejména ze dvou, která se nejvíce zasloužila o průmyslovou recesi na konci roku 2018 - v automobilovém a farmaceutickém průmyslu.

Tyto dva sektory jsou pro Němce kritické nejen z pohledu samotné produkce, ale i proto, že zdaleka nejvíce investují. V posledních dvou dekádách vzrostla kapitálová výbava německých automobilek o 79 %, farmaceutických firem o 43 %, ale průmyslu jako celku pouze o 2,3 %. Podle analýzy německé Deutche Bank (https://bit.ly/2WXcavP) je to důsledek výrazného poklesu investic v energeticky náročných průmyslových odvětvích, na které více dopadá globalizace i nástup zelené legislativy. Výrobci stavebních materiálů snížily kapitálovou výbavu za stejné období o 39 %, papírny o 31 %, výrobci základních kovů o 16 % a chemický průmysl o 12 %.

Automobilky jsou tedy zásadním motorem německých investic. Bohužel nejistota spojená s brexitem, slabou Čínou, obchodními válkami a ostatně i s nástupem nových regulací začíná jejich investiční rozhodnutí nepříjemně komplikovat.

Jan Bureš
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…