Jan Bureš: Průmysl v eurozóně drží slušné tempo

14.06.2017 13:03

Průmysl v eurozóně jde ve stopách dobrých výsledků podnikatelských nálad a drží si slušné tempo 0,5% mezikvartálně/1,4% meziročně.

Jan Bureš: Průmysl v eurozóně drží slušné tempo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Dál proto sázíme na další zrychlení ekonomiky eurozóny ve druhém kvartále o 0,5% mezikvartálně a 2% meziročně (viz graf našeho nowcast odhadu). ECB to ovšem ke změně kurzu stačit nebude, protože celková i jádrová inflace v tomto roce naopak stále zůstává za očekáváním.

Zajímavý je tentokrát i pohled do struktury průmyslu. Zpracovatelský průmysl roste o něco rychleji (1,7%) než průmysl jako celek především kvůli pokračujícímu propadu těžebního průmyslu. V rámci zpracovatslkého průmyslu začíná být překvapivé výrazné zaostávání automobilového průmyslu (viz graf níže). POkud by se mělo potvrdit i v dalších měsících, byl by to znepokojivý signál i pro řadu středoevropských ekonomik včetně Česka. Pro tuto chvíli mu však vzhledem  k dobré dynamice na evropském pracovním trhu a rekordní úrovni optimismu  nepřikládáme výraznou váhu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …