Jan Bureš: Řecká krize - o víkendu mohou začít jednání o plánu B

26.06.2015 13:19

Řecká dohoda opět není na stole a podle kancléřky Merkelové se obě strany možná naopak od sebe spíše vzdalují. To od jedné z klíčových hráček v řeckém dramatu není za minutu dvanáct zrovna optimistický vzkaz a jenom svědčí o tom, že řadě evropských politiků došla s Řeckem trpělivost.

Jan Bureš: Řecká krize - o víkendu mohou začít jednání o plánu B
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

A není to jen případ ministrů financí eurozóny, kteří jsou v posledním týdnu nuceni jednat dokola prakticky neustále. Řecká vláda je přitom krmí návrhy, které jsou v klíčových bodech penzí a změny daní stále stejně nepřijatelné. Trpělivost, a to je pro Athény horší, dochází ale také pomalu ECB. Ta v posledních dvou dnech nenavýšila Řekům přístup k záchrannému programu ELA (Emergency liquidity assistance) - a jen díky němu byly a jsou řecké banky schopné zvládat výběry peněz z účtů. Je pravda, že odliv peněz oproti počátku týdne mohl zeslábnout, bylo by ale zvláštní, kdyby řecké autority o navýšení programu ELA vůbec nežádaly. Vše spíše ukazuje na neochotu ECB dál zvyšovat expozici vůči Athénám ve chvíli, kdy je za minutu dvanáct dohoda stále v nedohlednu. To se může řeckým bankám stát osudné.Co tedy čekat dál? Skutečně poslední šancí na dohodu před červnovou splátkou MMF mají být víkendová jednání. Evropští lídři otevřeně mluví o tom, že pokud nebude dohody dosaženo do soboty, začne se jednat o plánu B. Plánu, který bude počítat s nesplacením splátky MMF, zavedením kapitálových kontrol a přijetím kroků, které by měly zamezit šíření nákazy z řeckého finančního systému.

Trhy zatím dál zůstávají překvapivě klidné a trochu riziko takového scénáře podceňují - věří, že se evropští představitelé jako vždy v minulosti nakonec dohodnou. Míra pesimismu a frustrace mezi evropskými politiky je ale v tuto chvíli ohromná. Jediný kdo kolem sebe šíří optimismus je v tuto chvíli řecký premiér Tsipras a šéf Evropské komise J. Claude Juncker.

Jan Bureš, hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Dufek: Česká harmonizovaná inflace - z deváté nejnižší rázem devátá nejvyšší

15:49 Petr Dufek: Česká harmonizovaná inflace - z deváté nejnižší rázem devátá nejvyšší

Podle zveřejněných dat Eurostatu se česká harmonizovaná inflace dostala nad úroveň 3 % a je aktuálně…