Jan Bureš: Řecko-ukrajinské dilema

25.02.2014 10:12

Řecko a Trojka (EU, MMF a ECB) se znovu dostávají do sporu. Řecká vláda se snaží přesvědčit své partnery, že na do-pročištění bank nepotřebuje více jak 6 miliard eur.

Jan Bureš: Řecko-ukrajinské dilema
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Proč? Protože by pravděpodobně chtěla použít peníze z fondu určeného původně na záchranu bank troche jinak. Athény počítaly, že by zhruba 10 miliard eur mohly z tohoto fondu vytáhnout na financování běžných výdajů v rozpočtu. A to proto, aby nemusely žádat Trojku o nový záchranný balík.

MMF totiž minulý rok spočítal, že Řecku bude oproti plánu v nadcházejících dvou letech scházet zhruba 15 miliard eur. Athény se ale za každou cenu chtějí vyhnout jednání o třetím záchranném balíku a proto hledají rezervy, kde jen to jde. V tomto případě ale asi opět kosa padne na kámen. MMF podle Financial Times odhaduje, že řecké banky potřebují na úklid v bankách ne 6, ale zhruba 20 miliard eur. Athény tak asi budou tlačeny do vyjednávání o dalším kole pomoci, do kterého se nebude chtít ani jim ani jejich evropským partnerům.

Ve světle tvrdého postupu Unie vůči Řecku bude zajímavé sledovat, jakou pomoc zvládnou ušít evropské země a MMF pro Ukrajinu. Mezinárodní měnový fond pravděpodobně zopakuje své původní požadavky (i když v trochu přívětivějším kabátě) a bude chtít značné zvýšení cen energií pro domácnosti, slabší hřivnu a výrazné škrty ve státním rozpočtu. Pro Ukrajince nepůjde tedy o žádnou okamžitou úlevu a rozhazování peněz z vrtulníku. V řeckém případě podobné recepty vedly k bolestivé cestě šest let trvající recese. Ukrajina na něco podobného nemusí být připravena, zvlášť pár měsíců před volbami. Bankrot tedy zůstává nebezpečně reálnou alternativou, stejně tak jako možné narůstání odstředivých tendencí na východě i na západě země.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…