Jan Bureš: Referendum o Brexitu může držet euro pod tlakem

22.02.2016 11:19

Politika se opět na trzích dostává do centra pozornosti. Páteční dohoda Davida Camerona o speciálním postavení Británie v Unii nejprve libru posílila. Poté, co populární londýnský starosta Boris Johnson otevřeně podpořil tábor podporující Brexit, se ale situace dramaticky rychle obrátila. A následující čtyři měsíce pravděpodobně trhy z maniodepresivní nálady jen tak nevyjdou.

Jan Bureš: Referendum o Brexitu může držet euro pod tlakem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Z referenda plánovaného na červen nemohou trhy mnoho získat, ale hodně ztratit. Odchod Británie z EU by sice byl primárně velkým problémem pro britské podniky, současně by ale výrazně nahlodal slábnoucí důvěru v evropské politiky.

A to ve chvíli, kdy je stále ve světle uprchlické krize ve hře rozpad Schengenu.Ten je pro celou Evropskou unii daleko větším (nejen ekonomickým) strašákem. I proto může být z blížícího se britského referenda nervózní i euro. I když nakonec vše dobře dopadne a evropská rodina zůstane pohromadě, může být strach z Brexitu v mezičase dalším argumentem pro ECB k výraznější měnové expanzi. A to je další důvod dát od eura v nejbližší době raději ruce pryč.

Autor je ekonom peněžního ústavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…