Jan Bureš: Rostoucí pravděpodobnost zásahu v Sýrii posiluje americký dolar

27.08.2013 15:05

Nervózní obchodování na začátku týdne se neslo pod taktovkou napětí v Sýrii a slabších amerických investic (zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby). Tato kombinace hrála do karet současně americkým dluhopisům i dolaru, zatímco akcie zůstaly logicky v defenzivě.

Jan Bureš: Rostoucí pravděpodobnost zásahu v Sýrii posiluje americký dolar
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

 Šéf americké diplomacie John Kerry včera řekl, že zodpovědnost Bašára Asada za použití chemických zbraní proti svým lidem je nesporná. Označil tento čin syrského vůdce za morální obscénnost a dodal, že prezident Obama v brzké době oznámí, jak na něj Spojené státy zareagují. Jeho slova jsou v ostrém rozporu s hodnocením Moskvy a americká administrativa si posledními kroky může připravovat půdu pro eventuální intervenci v Sýrii. I když mise inspektorů OSN v terénu ještě neskončila, USA s evropskými spojenci pomalu dává najevo, že k vojenské akci v Sýrii může dojít i bez jednoznačného souhlasu v radě bezpečnosti OSN (tedy proti vůli Moskvy). Podle deníku Wall Street Journal by se eventuální útok omezil na vybrané vojenské cíle a byl by primárně veden ostřelováním z amerických válečných lodí. Cílem by mělo být vojensky oslabit Asadův režim a znemožnit opětovné nasazení chemických zbraní.

V případě vojenské akce v Sýrii by na trzích dostal další vzpruhu pravděpodobně americký dolar a trochu do kurzu by se vrátily i americké dluhopisy. I když pro oba trhy bude nakonec zásadnější, jak se zachová americký Fed na svém zářijovém zasedání. Vojenská akce v Sýrii by naopak nepřála většině rozvíjejících se trhů, které jsou již dnes hodně vystrašené z obratu kurzu v americkém Fedu. Čestnou výjimku může sehrát středoevropský region včetně české koruny, které Fed ani Sýrie nijak ubllížit nemusí.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…