Jan Bureš: Slabé měny již nedokáží zázraky …

28.12.2015 12:50

Rok 2015 byl opět rokem soubojů o slabé měny. Odvážný krok směrem k vyšším sazbám v USA ostatní centrální banky zatím neopětovaly. Evropská ECB i japonská Bank of Japan zatím naopak měnovou expanzi ještě přifoukly. A se zdražováním peněz zatím váhá i britská Bank of England.

Jan Bureš: Slabé měny již nedokáží zázraky …
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Slabý kurz ale, zdá se, nemusí být zdaleka takovou výhrou jako dříve. Ukazují to alespoň nejnovější zjištění ekonomů z Mezinárodního měnového fondu ( http://bit.ly/1OgtsM8 ). Ekonomové přišli na to, že za posledních dvacet let citlivost vývozů na změny reálného kurzu výrazně poklesla - v některých případech o 20-30%.

Co se od poloviny devadesátých let tak výrazného změnilo? Jedním z možných vysvětlení je nárůst globálních výrobních řetězců, ve kterých čím dál méně výrobků vzniká čistě na domácích trzích. Hrubé exporty - především menších otevřených ekonomik - tak častokrát výrazně nadhodnocují skutečnou přidanou hodnotu, která se exportuje z dané země. Jednoduše řečeno, dnes je na každý vyvezený dolar třeba současně daleko více dovézt ze zahraničí. Například v v Jižní Koreji se dovezené součásti na vývozech podílí skoro z poloviny (42 %), zatímco v roce 1995 to bylo pouze zhruba z 20 %.

Není tedy divu, že měnový kurz již není takovým čarodějem jako býval v minulosti. I tak mu ale politici a centrální bankéři budou bezesporu dál věnovat značnou pozornost. Jedním z klíčových témat příštího roku může být další slábnutí čínského yuanu. I když je v tuto chvíli zdá se zcela na místě, mohou další zisky dolaru na frontě s juanem formovat značnou část debaty před americkými prezidentskými volbami.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…