Jan Bureš: Týden ve znamení opatrné ECB a zastavení pádu indexu Ifo…

23.04.2018 16:04

Tento týden bude především ve znamení zasedání ECB. Nečekáme žádnou zásadní změnu v nastavení měnové politiky ani v klíčových “slovních obratech” naznačujících záměry ECB v nejbližších kvartálech.

Jan Bureš: Týden ve znamení opatrné ECB a zastavení pádu indexu Ifo…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Na druhou stranu nevylučujeme, že Mario Draghi ve světle posledních slabších čísel (zejména z průmyslu), bude o něco opatrnější při hodnocení hospodářského růstu. Pryč je pravděpodobně doba, kdy ECB přepisovala výhledy na růst HDP jenom vzhůru.

V posledním výhledu ECB relativně optimisticky odhaduje letošní růst na 2,4 %. Poslední poklesy průmyslu přitom ukazují, že vstup do nového roku byl v eurozóně spíše pomalejší…, i když za poklesem do značné míry stála energetika. I proto bude důležité sledovat v tomto týdnu dubnovou “nálož” předstihových indikátorů včetně PMI a indexu německé podnikatelské nálady Ifo.Ten v posledních dvou měsících poměrně prudce klesal a dostal se do blízkosti ročních minim, trhy by rády viděly alespoň stabilizaci. Jinak to bude mít euro s hledáním nové “chuti do života” těžké.

Navíc v tomto týdnu se bude rozjíždět výsledková sezóna i mezi evropskými podniky. A bude vidět, jak se v hospodaření podniků odráží nejen poslední o něco slabší čísla, ale i nejistota pramenící z obchodní přestřelky s USA a především (oproti konci roku 2017) stále znatelně silnější euro.

Jan Bureš
ekonom

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.