Jan Bureš: Útraty českých domácností ve slepé uličce

13.02.2013 11:00

Mzdová vyjednávání ve Škodě auto ukazují, že ani v jedné z nejúspěšnějších firem v Česku nebudou mít zaměstnanci letos lehkou vyjednávací pozici.

Jan Bureš: Útraty českých domácností ve slepé uličce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisícovka

I přes rekordní počet dodávek v roce 2012 (939 tisíc vozů) si zaměstnanci možná ani nedokáží vyjednat nárůst mezd, který by pokryl očekávanou inflaci. Pokud budeme brát mladoboleslavskou Škodovku jako laťku nastavenou dalším průmyslovým podnikům, nevyplývá z toho pro útraty českých domácností v tomto roce nic pěkného. Zvlášť, když to dáme do souvislosti s dalším nárůstem nezaměstnaných na úřadech práce - jejich počet se v lednu nebezpečně přiblížil 600 tisícům. I v roce 2013 by tak česká ekonomika měla jet především na dobrých výkonech zahraničního obchodu, zatímco domácí poptávka bude v nejlepším případě přešlapovat na místě.

Exportně zaměřenému průmyslu hraje v tuto chvíli do karet kontinuální vylepšování Blesku - našeho předstihového indikátoru pro průmysl. Lednový Blesk povyskočil třetí měsíc v řadě a dostal se na nejvyšší úrovně od července 2012. Zlepšuje se slušným tempem ve všech svých složkách až na nové objednávky automobilového průmyslu. I u nich se ale začalo zpomalovat tempo propadu. Výsledky lednového Blesku jsou konzistentní s našimi sázkami na oživení pro-exportního průmyslu v prvním pololetí 2013. Je ale jisté, že domácí poptávka bude hrát dál roli zpětné brzdy. Celkově tak pro rok 2013 od české ekonomiky nelze čekat zázraky. Dál počítáme s kladnou nulou. Ta by ale i tak byla pozitivním překvapením pro Českou národní banku, která v poslední prognóze sází na propad ekonomiky v roce 2013 o 0,3 %.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.