Jan Bureš: V senátu se rýsuje dohoda o navýšení dluhového stropu. Co na to republikáni?

15.10.2013 11:15

V americkém Senátu se pomalu začínají lámat ledy. Vůdci demokratů a republikánů oznámili, že jsou velice blízko společné dohodě.

Jan Bureš: V senátu se rýsuje dohoda o navýšení dluhového stropu. Co na to republikáni?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Podle Washington Post a Wall Street Journal by podle dohody všechny federální úřady měly schválené financování do ledna 2015 a dluhový strop by byl navýšen do února 2015. Současně by byl stanoven závazný termín (13. prosinec), do kdy by se měli demokrati s republikány dohodnout na strategii snižování rozpočtového deficitu, která má nahradit současný režim automaticky nabíhajících škrtů (seqestr). Návrh naopak pravděpodobně nebude obsahovat žádné výraznější ústupky v zdravotní legislativě (ObamaCare). To může být kamenem úrazu v dolní, republikány ovládané sněmovně reprezentantů. Řada konzervativních členů republikánské strany hlásících se k Tea party nemusí pro návrh ze Senátu zvednout ruku.

Jednání se proto mohou natahovat a kongres nakonec nemusí stihnout navýšit dluhový strop do čtvrtka 17.10. To by americkému ministerstvu financí mělo zbýt na účtech asi 30 mld. dolarů, což ještě na pár dní financování vlády může stačit. Nervozita na trzích pravděpodobně po čtvrtku i tak výrazně naroste – výrodeje akcií a středoevropských měn včetně koruny. Věříme ale, že umírnění republikáni nakonec i přes odpor svých konzervativních spolu-straníků pro senátní kompromis ruku zvednou. Ostatně další průzkumy ukazují, že vina za problémy padá víc a víc na republikánskou stranu - 74 % dotázaných v průzkumu pro Washington Post (61 % dává vinu demokratům). Kdyby republikánští kongresmani v kritickém okamžiku smetli ze stolu senátní kompromis, bezesporu by ztratili další politické body. Dolní sněmovna může kvůli rostoucímu napětí uvnitř republikánské strany propásnout čtvrteční termín, návrh ale pravděpodobně nakonec podpoří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…