Jan Bureš: Velikonoční nadílka z amerického trhu práce. S výší mezd se blýská na lepší časy

03.04.2015 16:38

Americká makro-data z posledních týdnů přidělala řadě býků vrásky na čele. Pokles vývozů a slabé investice ukazují na velice pomalý start do roku 2015. Čestnou pozitivní výjimkou je americký trh práce, který překvapoval pozitivně. Investoři proto dnes budou více než jindy zvědaví na to, jak dopadnou březnová čísla a zda pracovní trh nadále zůstává motorem amerického optimismu.

Jan Bureš: Velikonoční nadílka z amerického trhu práce. S výší mezd se blýská na lepší časy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Co v dnešních číslech sledovat? Přírůstek pracovních míst byl v posledních třech měsících velice silný (v průměru skoro 290 tisíc). Pomalejší start ekonomiky do roku 2015 a propouštění v břidličných nalezištích pravděpodobně zpomalí i pozitivní dynamiku na americkém trhu práce - přírůstek pracovních míst podle nás zpomalí, ale zůstane stále nad úrovní 200 tisíc pracovníků - tedy historicky vzato relativně slušné číslo.

Důležité bude ale sledovat další detaily zprávy z pracovního trhu - především vývoj mezd a nezaměstnanosti.Relativně pomalý růst mezd (okolo 2 %) je jedním z důvodů, proč si americký Fed zatím vůbec není jistý, kdy nastartovat růst sazeb. Zprávy z posledních týdnů nicméně ukazují, že se z hlediska mezd může blýskat na lepší časy. Mzdy začaly zvyšovat firmy jako Wall Mart a McDonald’s, které v USA nastavují laťku pro široké spektrum nižších platových míst.

Při pohledu na míru nezaměstnanosti bude také důležité nahlédnout pod slupku souhrnného čísla, které se v posledních měsících výrazně vylepšilo - nezaměstnanost v únoru spadla na 5,5 %. V prvé řadě půjde o to, zda z pracovního trhu nebudou dál odcházet “rezignovaní”, kteří se pak mezi nezaměstnané nepočítají. Míra participace se v posledních měsících pokoušela o stabilizaci a bylo by dobré, kdyby se v březnu potvrdila. Současně bude zajímavé sledovat, zda se vylepšuje i míra nezaměstnanosti očištěná o (výrazný) nárůst zkrácených pracovních úvazků. Ta se stále pohybuje okolo 11 % a bez jejího poklesu asi nelze očekávat výraznější akceleraci mezd.

Jan Bureš, hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

15:57 Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

Zdá se, že mainstreamové agentury pro výzkum veřejného mínění tvoří nerozbornou jednotu.