Jan Campbell: Ticho Putina, NATO a EU

11.02.2017 12:29

Traduje se, že jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Poslední velký teroristický čin na východě Ukrajiny, vražda velitele Givi v Avdějevke, má zcela určitě svoji odezvu, i když ji v mediích neslyšíme. Proto je možné podlehnout dojmu, že vše je v pořádku, že se jedná o obyčejnou záležitost na válečném poli, že bude zapomenuta. I na válečném poli však platí, že před bouřkou bývá klid a ticho. V daném případě mám na mysli bitevní pole vojenské a diplomatické.

Jan Campbell: Ticho Putina, NATO a EU
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Jan Campbell

Putin, NATO, EU, podobně jako OBSE, OSN a jednotlivé vlády mlčí. Nikdo si netroufá odsoudit teroristický útok, narušení Minských dohod Ukrajinou a vměšování se Ukrajinských bezpečnostních složek do volební kampaně USA. Nikdo nic nevidí, nikoho nenapadne uvalit sankce na Ukrajinu. MMF je dělá po svém. Proto připomínám slova Bruno Jasenski (1901 – 1938), polského spisovatele, futuristy a oběti velkého teroru v SSSR: Nebojte se nepřátel, v nejhorším Vás mohou zabít! Nebojte se přátel, v nejhorším Vás mohou zradit! Bojte se však lhostejných, neboť při jejich přihlížení a tichém souhlasu se děje vražda i zrada!

V případě smrti Givi, následku sofistikovaného teroristického útoku, je nutné si uvědomit, že není možné trestat jenom případné zrádce, útočníky, ale i objednavatele vraždy. V daném případě lze vycházet ze spoluúčasti Ukrajinských tajných služeb a nadřízených. Ukrajinské tajné služby mají dnes málo profesionálů ve srovnání s minulostí, nebo s Ruskem. Většina z nich po převratu odešla, aby místa obsadili fanatici, nacionalisti a amatéři v oblasti bezpečnostních záležitostí a práva. Protože ukrajinská vojska nemohou vyhrát válku proti Doněcké a Luganské národní republice, nehledě na Porošenkovy investice do armády, nezbývá jim nic jiného než teror. Teroristický boj ale nezná standartní válečná pravidla, neomezuje se na bojiště, za to zneužívá civilní obyvatelstvo. A zde je problém ticha, nejenom Putina, NATO, EU, ale mezinárodního práva, kterého si vážím pouze do té doby, než se transformuje do deštníku chránícího nacisty. Existuje také naděje: Putin a Národní garda.

Prezident Putin ji založil s možností konat i exteritoriálně. Národní garda dělá vše, aby nedošlo k teroristickým útokům jako v minulosti. Evropa čeká, co přijde z Turecka na jaře, podceňuje umírající Ukrajinu, její zoufalé vedení a malou profesionalitu bezpečnostních složek. V EU je ticho, jako kdyby nebyla Minská dohoda, a teroristické útoky neprováděla hlavní smluvní strana. OBSE mlží a představuje (mimo OSN) geograficky nejširší a současně nejslabší bezpečnostní organizaci, zahrnující 57 členských států. Předpokládám, že ji čeká reorganizace a osud OSN, NATO a dalších organizací, které zradily své původní poslání, jsou zkorumpované a plní funkci dobře placeného sluhy. Na tomto místě si dovoluji poznamenat, že jsem byl účastníkem konference KBSE (19. 3. – 11. 4. 1990) v Bonnu, a vím proto své.

V USA se prezident Trump odhodlal zveřejnit utajované množství teroristických útoků za vlády prezidenta Obamy. Již povrchní hodnocení dovoluje pochybovat o tom, že bezpečnostní složky USA mají vše potřebné pro mír a svobodu občanů pod kontrolou. V tomto kontextu je potřeba vidět mimo jiné příkaz prezidenta Trumpa Pentagonu, vypracovat během 30 dnů analýzu a strategii řešení problému Sýrie, Turecka a Kurdů. Proto si mohl prezident Trump dnes dovolit nazvat Senátora John McCaina (1936) absolutní nulou (lo(o)ser), po té co senátor hodnotil poslední protiteroristickou akci USA v Jemenu jako neúspěch. (viz také Trumpův Twitter, 13:26, 13:21, 13:52)

Právě tak jako nemůže list zežloutnout bez tichého vědomí celého stromu, ani ten, kdo činí zlo, nemůže páchat špatné činy bez skryté vůle vás všech, napsal Chalíl Džibrán (1883 – 1931), původem libanonský malíř, básník a spisovatel, který strávil většinu času v USA, ve svém světoznámém díle Prorok. Protože se válka na východě Ukrajiny transformovala do teroristické, prezident Putin, NATO a EU mlčí. Každý má své důvody. Dovedu si představit, že se blíží konec platnosti Minských dohod. Budou neplatné. Přesto budou diplomati nadále jednat. Dohody se přece i dnes uzavírají, aby se neplnily. Řešení problému proto nenajdou. Realistickým řešením se mi jeví postup a konání vojsk Doněcka Luganska po vzoru a s pomocí ruských mírotvorců, nebo po vzoru konání Izraele a USA. Izrael a USA nikdy neváhaly si přijít pro nepřítele na cizí území, nebo ho zabít na cizím území. Stačí si vzpomenout na Panamu, Bin Ladena a další.

Rusko prakticky vždy odráželo útočící a prolilo mnoho krve, než došlo do Paříže, nebo do Berlína. Neočekávám, že ve spojení s terorismem na Ukrajině se Rusko, nebo NATO vydá na cestu. Mohu si ale představit, že v případě eskalace konfliktu a ticha ze strany NATO, EU a USA, se na cestu na západ vydají vojska Doněcka, případně i Luganska. V takovém případě bude pozdě pro nás na Západě. Odhodlanost a brutalita bojujících Ukrajinců mohou způsobit silné klepání na dveře členských států EU. Mezitím bude docházet k utajovaným usmrcením protivníků a nevinných civilistů na různých úrovních a místech, a NATO s EU budou dokazovat: Po počátečním studu z prvního zločinu přichází lhostejnost a z nemorálnosti se stane jenom cosi, stojící „mimo morálku“ (Henry David Thoreau, americký filosof, jeden z hlavních představitelů transcendentalismu, esejista, moralista a básník, 1817 – 1862).

Souhlasu netřeba.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …