Jan Čermák: Americká ekonomika jde do trháku a to je pro Evropu dobře

31.10.2014 16:37

Amerika už opět utíká vyspělému světu. Alespoň touto řečí vcelku jasně hovoří včera zveřejněný americký HDP za třetí kvartál. Ekonomika navzdory vysoké srovnávací základně z druhého čtvrtletí rostla o 3,5 %, takže v tomto roce by mohly Spojené státy růst na úrovni 2,5 %. To je výsledek, o němž si většina vyspělých zemí může nechat jen zdát, přičemž do očí bijící je zejména divergence trápící celou eurozónu.

Jan Čermák: Americká ekonomika jde do trháku a to je pro Evropu dobře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Podíváme-li se pak do střev amerického reportu HDP, tak samozřejmě ne všechno vypadá úplně růžově, když z té negativní stránky stojí za zmínku nečekaně vysoký příspěvek federálních výdajů na obranu, který v minulém čtvrtletí nafoukl růst HDP o 0,7 procentního bodu. Naopak na pozitivní straně stojí vysoký příspěvek zahraničního obchodu, nízká tvorba zásob a relativně malý příspěvek spotřeby.Výše uvedené faktory jsou pak dobrou zprávou především pro očekávaný růst HDP v posledním kvartále, který by navíc i díky nižším cenám benzínu mohl být v USA opět velmi silný.

Poznání, že Amerika Evropě utíká, povede k tomu, že dolar bude proti euru ale i koruně sílit a tak bude pro Evropana obecně zřejmě nějakou dobu nákladnější se na vlastní oči podívat, jak se americká ekonomika staví na nohy z největší poválečné recese. Na druhou stranu pro Evropu je v sílící americké ekonomice a dolaru zárodek naděje, že toto oživení bude částečně exportováno i na starý kontinent. Konec konců navzdory všem pohybům v globální ekonomice v posledních dvaceti letech zůstávají USA pro EU jednoznačně největším exportním trhem.

Jan Čermák, analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSOB

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …