Jan Čermák: Americký trh práce pokračuje v oživení a děsí trhy dluhopisů

08.07.2013 10:41

Jen zatvrzelí pesimisté mohou po zveřejnění červnových statistik z amerického trhu práce i nadále hrozit recesí a bůh ví čím ještě. Připomeňme si, že zatímco my jsme si užívali v pátek svátek, tak globální trhy měly napilno, neboť v USA publikovali nejdůležitější makroekonomický report týdne.

Jan Čermák: Americký trh práce pokračuje v oživení a děsí trhy dluhopisů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Z něj vyplynulo, že americká ekonomika vytvořila téměř 200 tisíc pracovních míst. To sice nestačilo na to, aby poklesla míra nezaměstnanosti, ale jen proto, že vzrostla tzv. míra participace - neboli podíl práceschopného (a ochotného) obyvatelstva na celkové populaci. Minimálně několik posledních reportů z amerického trhu práce, tak potvrzuje hypotézu některých ekonomů, že míra participace se chová procyklicky, neboli s tím, jak se zlepšuje situace a ekonomika je schopna tvořit více pracovních příležitostí, se na trh práce vracejí lidé, kteří jej (z důvodu vlastní frustrace opustili). V součtu to pak může znamenat, že ekonomika může vygenerovat spoustu nových pracovních míst (tak jak tomu bylo v červnu), avšak míra nezaměstnanosti neklesá.

Potvrzující se vidina robustního a udržitelného oživení na americkém trhu práce se samozřejmě musela silně projevit na finančních trzích, kde se začínají rýsovat jednoznační vítězové a poražení. Na straně vítězů jsou to akciové trhy (převážně ty americké) a dolar. Na straně poražených jednoznačně figurují prakticky všechny trhy a některé komodity včele se zlatem. Tato tržní konstelace nějaký čas zcela jistě vydrží. Minimálně pak do té doby, než se objeví nové silnější ekonomické podněty (např. startující kvartální zisková sezóna), anebo trhy usoudí, že růst tržních úrokových sazeb je příliš rychlý na to, aby jej ekonomika a především pak finanční sektor dokázal vstřebat.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.