Jan Čermák: Americký volič potvrdil status quo: krátkodobě hrozí fiskální útes

07.11.2012 9:35

Soudě podle výsledků amerických voleb se zdá, že voliči usoudili, že tentokrát není zapotřebí žádných změn. Prezident Obama obhájil svůj post stejně jako Republikáni ve Sněmovně reprezentantů a Demokraté v Senátu. Na americké politické scéně tedy dochází k zachování status quo, což si finanční trhy mohou vyložit dvojím způsobem.

Jan Čermák: Americký volič potvrdil status quo: krátkodobě hrozí fiskální útes
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Za prvé, vzhledem k protisměrnému rozložení sil hrozí, že do konce tohoto roku nebude schopen se Kongres dohodnout na tom, aby došlo ke zmírnění či kompletnímu přepsání utažení fiskální politiky, které bylo vepsáno do americké legislativy před rokem a má se spustit od 1. ledna. Reálně tedy bude hrozit to, čemu se finančních trzích přezdívá fiskální útes, neboli utažení rozpočtové politiky v řádu 3-4 % HDP. Je jasné, že takováto hrozba nemusí být rizikovým aktivům po chuti.

Za druhé, ze střednědobého pohledu může staronové rozložení sil na americké politické scéně přinést velmi podobnou makroekonomickou politiku, jakou jsme pozorovali dosud. Neschopnost rozpolceného Kongresu přinést smysluplnou rozpočtovou strategii bude kompenzována velmi uvolněnou měnovou politikou, kterou bude razit Fed, jehož politika se ocitne zcela v režii Obamou najmenovaných holubic.

Ačkoliv výsledky amerických voleb budou dnes vrhat velký mediální stín na všechny ostatní události, neměli bychom zapomenout na to, že také na české a řecké politické scéně se budou dít důležité věci. Jednak si česká vláda půjde do sněmovny pro důvěru (spojenou s hlasováním o daňových změnách) a jednak řecký parlament začne hlasovat o dalších úsporách. Dodejme, že zatímco první hlasování bude zřejmě již formální záležitostí, pak v Řecku půjde o další napínavý akt.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…