Jan Čermák: Čeká nás týden na jehož konci může být řecký dluh o polovinu nižšíí

17.10.2011 15:47

Začíná týden na jehož konci budeme o mnoho moudřejší v otázce dalšího vývoje dluhové krize v eurozóně. Nadcházející víkend se totiž mají sejít klíčoví představitelé eurozóny, aby trhům předestřeli svůj plán, kterak radikálně (avšak kontrolovaně) restrukturalizovat řecký dluh a zároveň rekapitalizovat evropské banky.

Jan Čermák: Čeká nás týden na jehož konci může být řecký dluh o polovinu nižšíí
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Jak mnozí doufají, obojí dohromady by mělo potlačit hrozbu nebezpečné finanční nákazy a zároveň snížit riziko recese v eurozóně. Očekávání, že o víkendu dojde v eurozóně k zásadnímu posunu, jsou přitom nastavena poměrně vysoko, neboť i během právě proběhnuvší schůzky G20 ministři financí a centrální bankéři odkazovali s důvěrou na termín 23.10., jakožto na datum, kdy eurozóna zásadně pohne se svými problémy.

Nicméně, dříve než eurozóna začne psát další významnou kapitolu své dluhové anabáze, proběhnou i jiné události, které mohou na čas také diktovat tempo globálním finančním trhům. Mezi takové momenty budou patrně patřit kvartální reporty zisků velkých amerických korporací v čele s technologickými giganty (Apple, IBM či Microsoft) či bankami a některá důležitá makroekonomická data z USA a Německa. Z nich pak budou nejzajímavější dvě sady údajů: vedle zářijových inflačních statistik z USA by to měla být i podnikatelská nálada z východního pobřeží USA, resp. z Německa. Zatímco v prvním případě se dozvíme nakolik byl velmi slibný výsledek amerických maloobchodních tržeb v září "pozitivně říznut" vysokou inflací, pak výše indexů podnikatelských nálad nám může poopravit naše představy o síle konjunktury v USA a Německu.

Jakékoliv překvapení jdoucí na vrub kvartální ziskové sezóny či měsíčních makroekonomických dat bude ovšem tak jako tak zastíněno víkendovým finále v eurozóně. Ve hře totiž není nic menšího než odpis řeckého vládního dluhu a rekapitalizace evropských bank v řádu desítek, resp. stovek miliard euro.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…