Jan Čermák: Data z amerického trhu práce jako brána pro zářijový růst sazeb Fedu

02.09.2016 9:40

Už už to vypadalo, že misky makroekonomických vah se začínají přiklánět růstu amerických sazeb na zářijovém zasedání Fedu. Včera ale dorazilo jedno velmi slabé a navíc i velmi důležité číslo. Byl jím předstihový index podnikatelské nálady v americkém průmyslu - ten nejenže propadl pod kritickou hodnotu 50-ti bodů, jež odděluje expanzi od kontrakce, ale navíc se i zhoršil v důležitých dílčích složkách jako jsou nové objednávky či zaměstnanost.

Jan Čermák: Data z amerického trhu práce jako brána pro zářijový růst sazeb Fedu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Kritická otázka tedy zní: dovolí si tedy americká centrální banka zvýšit úrokové sazby, když podnikatelská nálada v průmyslu spadla pod 50 bodů? Připomeňme, že loni v prosinci si to Fed troufnul. Tehdy byl ISM v průmyslu dokonce na úrovni 48,4 bodu, což je ještě o jeden bod níže než dnes. Fed však po devíti měsících nevstupuje do úplně stejné řeky - jednak za sebou má negativní zkušenost z první poloviny letošního roku, kdy americká ekonomika viditelně (po růstu úroků a posílení USD) zpomalila, a jednak loni před sebou neměl prezidentské volby.

Nicméně nehledě na konjunkturální důležitost indexu ISM je třeba si uvědomit, že jde pouze o “měkký” makroekonomický ukazatel, který navíc pokrývá něco okolo jedné desetiny výkonu americké ekonomiky. Pro Fed zůstává alfou a omegou zaměstnanost v celé ekonomice, což činí dnes odpoledne zveřejněné oficiální statistiky z amerického trhu práce extrémně důležitým reportem. Data za srpen, konkrétně pak růst mezd, míra nezaměstnanosti a především hlavní údaj v podobě tvorbě nových pracovních míst zřejmě rozhodnou o tom, zda úrokové sazby Fedu půjdou v vzhůru v září či nikoliv.

A jak silný byl měl srpnový přírůstek nových pracovních míst být, aby se Fed v září ke zvýšení sazeb rozhoupal? Pomineme-li možné revize, tak přírůstek na úrovni tržního konsensu (a našeho odhadu) v blízkosti 180-ti tisíc nových pracovních míst by znamenal jasnou zelenou pro září. Dokonce pokud by růst nových míst byl nad hranicí 120 tisíc, naplňovalo by takové číslo definici Fedu o přibližování se plné zaměstnanosti a září by stále bylo velmi silně ve hře. Pokud by však srpnový růst zaměstnanosti byl nižší než 120 tisíc, tak trhy na Fed a září mohou zřejmě v klidu zapomenout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …