Jan Čermák: Fed už ví, kdy skončí krize – až míra nezaměstnanosti klesne pod 6,5 %

13.12.2012 13:42

Až do včerejšího dne jsme si nebyli jisti, kdy (s)končí krize. Teď to již víme.

Jan Čermák: Fed už ví, kdy skončí krize – až míra nezaměstnanosti klesne pod 6,5 %
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Tak tedy ekonomické trápení, které začalo v roce 2008, skončí v momentě, kdy míra nezaměstnanosti v USA poklesne pod hranici 6,5 %. Takto zjednodušeně by se dal interpretovat další nestandardní krok oznámený americkou centrální bankou. Fed totiž přislíbil držet oficiální úrokové sazby na současných nulových hodnotách tak dlouho, dokud míra nezaměstnanosti nepoklesne pod úroveň 6,5 %. Doplňující podmínkou pak je, že Fedem odhadovaná míra inflace ve dvouletém horizontu nesmí překročit 2,5 %.

Už jsme si zvykli na to, že pod vedením Bena Bernankeho, resp. od počátku finanční krize, je Fed velmi kreativní institucí, která se nebojí sáhnout do arzenálu nestandardních nástrojů měnové politiky. Z tohoto úhlu pohledu včera oznámené explicitní makroekonomické cíle pro změnu měnové politiky tedy logicky nemohly vyvolat takové překvapení.

Navíc časy se mění, a to co se již jeví jako v podstatě legitimní nástroj měnové politiky - tedy nákupy dluhopisů do bilance centrální banky financované tiskem peněz (Fed bude nově nakupovat dluhopisy za 85 mld. USD měsíčně) - jsou již považovány za legitimní nástroj měnové politiky ve vyspělých ekonomikách.

Neboli, nové rádoby expanzivní kroky Fedu nejsou již pro trhy takovou pozitivní bombou a tudíž ani nezpůsobily obvyklou euforii na trzích s rizikovými aktivy. Jedním z důvodů malého nadšení může být totiž i to, že míra nezaměstnanosti v USA v listopadu spadla na úroveň 7,7 %. Je sice pravdou, že sestup míry nezaměstnanosti je zčásti dán tím, že někteří lidé opouštějí trh práce (klesá míra participace), avšak trend je zřejmý. Nebude-li přitom v USA příští rok extra zle, může se snadno stát, že za rok touto dobou bude míra nezaměstnanosti již těsně nad včera vyhlášenou prahovou hodnotou. Tou dobou pak budou spekulace na růst úrokových sazeb již v plném proudu...

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…