Jan Čermák: Novým premiérem je Jiří Rusnok, naděje na podporu kabinetu ve sněmovně jsou však mizivé

26.06.2013 15:20

Tak nás tedy čeká úřednická vláda. Prezident Zeman usoudil, že to tak bude nejlepší. Těžko dnes říci na jak dlouho nám nový kabinet premiéra Rusnoka bude vládnout - s ohledem na ohebný výklad ústavy to může být dva měsíce, ale také rok.

Jan Čermák: Novým premiérem je Jiří Rusnok, naděje na podporu kabinetu ve sněmovně jsou však mizivé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Zajímavé je, že obě strany - tedy prezident i bývalá vládní koalice - si navzájem vyhrožují tím, že pokud se nenajde kooperativní řešení, vláda (a teď je již jedno jaká) nebude schopna včas do sněmovny doručit návrh státní rozpočtu na rok 2014, který by byl schválen. Je tedy červen a politici nás již teď straší rozpočtovým provizóriem v příštím roce.

Je sice pravdou, že kostra státního rozpočtu na příští rok se připravuje již dnes, ale do konce roku uplyne ještě mnoho vody, resp. na politické scéně se může odehrát mnoho kotrmelců, které mohou dostat nevyřešenou otázku státního rozpočtu na příští rok několikrát na stůl a zase ji zamést zpět pod něj.

České vládní dluhopisy a v podstatě i koruna tak navzdory nečekaným zvratům na domácí politické scéně v podstatě budou pokračovat v její ignoraci s tím, že situace začne být opravdu zajímavá v okamžiku, kdy bude jasně definovaný termín parlamentních voleb. Do té doby však bude český dluhopisový a devizový trh skákat podle toho jak pískají klíčové zahraniční trhy a ČNB.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …