Jan Čermák: Okamžik kdy se bude platit za právo půjčit českému státu se přiblíži

02.10.2014 15:48

Možná to byl strach z eboly v USA, možná z nových sankcí na ose Rusko-EU, možná nejistota ohledně dalšího politického vývoje v Hongkongu či Brazílii či prosté znepokojení ze zhoršených podnikatelských nálad v Německu či Spojených států - každopádně americké akciové trhy zažily včera vcelku solidní výplach a ani dnes po ránu v Asii to nevypadá nějak růžově.

Jan Čermák: Okamžik kdy se bude platit za právo půjčit českému státu se přiblíži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Volatilita roste, což investory vede k útěku do bezpečných aktiv, jako jsou vládní dluhopisy. Jejich ceny rostou, což inverzně znamená, že výnosy klesají. A klesají dokonce tak hluboko, že se nám v Evropě rozšiřuje paleta států, kterým jsou investoři ochotni platit za to, aby jim mohli půjčit peníze. Věci došly dokonce tak daleko, že se velmi přiblížil okamžik, kdy banky a fondy (jednoduše střádalové) budou platit českému státu za to, že mu budou moci půjčit peníze.Postavit vysvětlení této velmi nezvyklé tržní situace na tom, že investoři utíkají do bezpečných (státních) aktiv čímž jejich implicitní výnos klesá, by ovšem bylo velmi jednoduché. Významná část příběhu nízkých výnosů dluhopisů je o tom, že klesají inflační očekávání. A to je velmi nepříjemné, neboť to de facto zpřísňuje měnovou politiku. Vše přitom jednoduše vyplývá z toho, že aktuální inflace je velice nízká a investoři s veřejností centrálním bankám přestávají věřit, že budou schopny výrazně kladnou inflaci vytvořit.

A show přesně na toto téma se přitom odehraje dnes odpoledne. V půl třetí totiž před novináře předstoupí prezident ECB Draghi, aby jim nastínil další vize, jak s pomocí konvenčních a nekonvenčních monetárních nástrojů vytvořit v eurozóně inflaci. To se však ani po extrémních expanzivních zásazích ne a ne zdařit a tak není divu, že víra v existenci pozitivní inflace klesá.

Jan Čermák, analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSOB

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…