Jan Čermák: Okurková sezóna na globálních trzích pomalu končí

17.08.2015 12:19

Nesnesitelná vedra skončila a s nimi dost možná i okurková sezóna na globálních finančních trzích. S blížícím se koncem prázdnin se totiž dostávají intenzivněji ke slovu témata, která se mohou hrát většinu podzimu.

Jan Čermák: Okurková sezóna na globálních trzích pomalu končí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Předně je to otázka úrokových sazeb Fedu a všeho co s tím souvisí - zejména pokud jde o postavení komodit a emerging markets. Ty se přitom mohou potýkat nejen s problémy indukovanými přísnější politikou americké centrální banky, ale mohou je trápit i blížící se parlamentní volby (viz Turecko či třeba Polsko). Dalším globálním makro-tématem pak může být opět Řecko, které sice podle všeho unikne nejhoršímu, avšak s tím, jak se zde rozpadá hlavní vládní strana, mohou stále viset volby ve vzduchu. A konečně všichni budou velmi bedlivě sledovat chování čínského akciového trhu a hlavně jüanu, neboť jeho síla či spíše slabost může ovlivnit přímo či nepřímo většinu trhů, jelikož vzhledem k velikosti čínské ekonomiky a jejímu zapojení do globálního obchodu jsou více či méně exponováni vůči druhé největší ekonomice světa.

Všechna výše uvedená témata se přitom mohou stát velmi zajímavým námětem pro obchodování v tomto týdnu a přinést nečekanou volatilitu.Předně trhy budou čekat na zápis z posledního jednání Fedu, který může být dost zásadní indikací ohledně toho, zda americká centrální banka již v září zvýší úrokové sazby. Takový vzkaz podrobného zápisu FOMC může částečně zaznít a pak je třeba se připravit na to, že komodity a emerging markets nebudou mít z něčeho takového radost. Nutně to však nemusí znamenat katastrofu pro čínský jüan, jehož stabilitu si čínská centrální banka pohlídá intervencemi z obrovských devizových rezerv.

Vzruch pak může přinést i dění na ose Řecko-Německo-MMF. Ve čtvrtek má Řecko zaplatit 3,2 mld. euro, přičemž ještě den předtím má Bundestag hlasovat o tom, zdali Aténám posvětit další úvěrový balík (který by splátku pro ECB spláchnul). Konzervativní němečtí poslanci by však rádi po boku Německa a dalších věřitelů rádi viděli MMF, avšak ten i přes sliby kancléřky Merkelové mlčí. Pokud ovšem fond nebude na palubě věřitelů Řecka, může počet rebelů uvnitř Merkelové strany dále růst. Ukáže-li se ve středu při hlasování, že jich je více než 100, může to být politický problém do budoucna…

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…