Jan Čermák: Podnikatelé v regionálním průmyslu v dobré náladě. Výjimkou je Rakousko

04.11.2014 11:29

Začátek měsíce dává vždy příležitost skrze indexy PMI (ISM) posoudit v jakém rozpoložení se nachází podnikatelský sektor, což je velmi dobrý předstihový ukazatel pro hospodářský cyklus.

Jan Čermák: Podnikatelé v regionálním průmyslu v dobré náladě. Výjimkou je Rakousko
Foto: hns
Popisek: Vydrží evropská měna?

Pro nás může být jistým způsobem uklidňující, že podnikatelská nálada v českém průmyslu se udržuje stále v optimistické zóně. Povzbudivé je pak i to, že ve zbytku regionu zůstávají podnikatelé kladně naladěni, když ke zlepšení došlo dokonce i v sousedním Polsku. Na rozdíl od české ekonomiky však vylepšování podnikatelského sentimentu nedochází v Polsku skrze zahraniční poptávku, která může být stále negativně zatížena sankcemi vůči Rusku, ale prostřednictvím domácí poptávky.Je přitom dost možné, že v polském případě začínají zabírat supernízké úrokové sazby, které jsou již nyní na historických minimech a půjdou ještě níže (dokonce již zítra).

Jinak pohled napříč celou EU ukazuje stále stejný obrázek divergence mezi v zásadě pozitivním vývojem v Německu a jeho (ekonomických) satelitů s výjimkou Rakouska. Nadějný je pak rovněž vývoj ve Španělsku a například finanční krizí zcela smetené Irsko se zdá být při pohledu na jeho index PMI již zcela za vodou. Naopak problémy přetrvávají u dvou velkých nemocných mužů eurozóny - Francie a Itálie. Tyto ekonomiky (resp. jejich průmysl) trpí dlouhodobě strukturálními problémy a i do budoucna budou brzdit růst celé měnové unie.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…