Jan Čermák: Postřehy z TV přenosu požáru Chrámu Matky Boží v Paříži

16.04.2019 11:53

Televizní kanál CNN si našinec zapne málokdy. Například když naváděné bomby likvidují bunkry Saddáma Husajna, nebo když letadlo řízené islámskými teroristy vletí do mrakodrapu na Manhattanu. Anebo jako včera večer, když hořela nejznámější francouzská katedrála.

Jan Čermák: Postřehy z TV přenosu požáru Chrámu Matky Boží v Paříži
Foto: Repro Facebook
Popisek: Požár francouzské katedrály Nortre Dame

Byl to děsivý a zároveň velmi smutný pohled na to, jak v přímém přenosu mizí kus evropské historie, kde Victor Hugo nechal prohánět postavu svého Quasimoda. Při sledování, kterak oheň snadno pohlcuje střechu katedrály, si nešlo než povzdechnout, že přes nesporný technologický pokrok člověk s tímto přírodním živlem prohrává stejně, jako by tomu bylo před 30 či 50 lety. Hlavní “technologický” posun zaznamenatelný v televizním přenosu požáru oproti minulosti byl bohužel jen v tom, že se na obrazovce CNN objevovaly sdílené výlevy ze sociálních sítí. To však katedrále nepomohlo, neboť na place u ohně stále jakoby platilo staré hrabalovské “ať vám ty vaše stříkačky fungujou!”.

Francie dnešním začne mobilizovat miliardy eur k tomu, aby katedrála byla opravena. Rekonstrukce této ikonické stavby se stane otázkou národní hrdosti a je to tak dobře. Než však bude střecha Notre Dame opravena, uplyne v Seině jistě mnoho vody. Mezitím - a to platí pro řadu evropských zemí (nejen Francii) - by možná stálo za to zamyslet se a nějakou tu desetinku HDP navíc “zainvestovat” do technologií, jež nás mají chránit. To se přitom může týkat nejen hasičů, ale třeba i armády.  Bylo by pak hezké vidět až příště některou z vyspělých evropských zemí překvapí nepřítel (a může to být i přírodní živel) a budou u toho zase kamery CNN, že se dotyčná země mimo jiné brání i technologickými prostředky vyvinutými již v 21. století.

Jan Čermák
Analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…