Jan Čermák: Růst úroků a kauza Sýrie opět tlačí měny z emerging markets do kouta

04.09.2013 13:51

V rámci včerejšího přemítání finančních trhů o tom, co bude pro Hi-Tech průmysl a Finsko znamenat převzetí Nokie Microsoftem, jakoby zapadly další vynikající konjunkturální statistiky, které tentokrát přišly z USA a Velké Británie.

Jan Čermák: Růst úroků a kauza Sýrie opět tlačí měny z emerging markets do kouta
Foto: Radim Panenka
Popisek: Demonstrace proti údajné americké agresi vůči Sýrii před ambasádou USA v Praze

Menší globální pozornost důležitým makro datům šla do jisté míry také na vrub fenoménu Sýrie, který opět ožil, neboť se zdá, že americký prezident Obama by mohl v kongresu získat podporu k vojenskému zásahu (v horizontu 60 dní s možností o 30 dní tento limit prodloužit).

Nicméně byly zde přece jenom trhy aktiv, které např. zaregistrovaly, že podnikatelská nálada v americkém průmyslu se podle včera zveřejněných srpnových dat dostala na více než dvouletá maxima či že se podnikatelská nálada ve stavebnictví Velké Británie dostala na nejvyšší úrovni dokonce od roku 2007. Trpěly tedy především trhy s vládními dluhopisy, přičemž nešlo jen o ty americké či německé, ale výprodej postihl i například středoevropský region.

Výprodej dluhopisů značící růst tržních úrokových sazeb se samozřejmě spojenými nádobami musí vrátit zpět na tzv. rychle se rozvíjející trhy. Byly to totiž tzv. BRICS měny, které v uplynulých týdnech zažily vinou rostoucích úroků nejednu horkou chvilku. Připomeňme, že v centru pozornosti byla a je především indická rupie, která opět citelně slábne.

Dodejme, že může v nadcházejích dnech komplikovaná situace pro tzv. emerging markets dále eskalovat, pokud úrokové sazby půjdou (globálně) stále vzhůru, a to dokonce v kontextu hrozby další eskalace napětí na Blízkém východě v souvislosti s možným zásahem proti Sýrii.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.