Jan Čermák: Růst úroků v USA oživuje vzpomínky na minulé měnové krize

10.06.2013 14:30

Jak v pátek znovu potvrdila americká data z trhu práce, největší světové ekonomice se nevede vůbec špatně, což bude mít s velkou pravděpodobností za následek další růst tržních (dolarových) úrokových sazeb.

Jan Čermák: Růst úroků v USA oživuje vzpomínky na minulé měnové krize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

 Jdou-li úroky, resp. výnosy, nahoru, tak zrcadlově musí ztrácet na ceně dluhopisy. Jak ovšem hezky dokumentují poslední dny, dluhopisy nejsou jedinou třídou aktiv, která se vinou zlepšující se kondice nejsilnější ekonomiky dostala do medvědích spárů. Vedle dluhopisů se pod tlak dostávají i výše úročené měny, které jsou zranitelné vinou slabší pozice platební bilance (deficit běžného účtu je minimálně částečně financován spekulativními portfolio investicemi). Proto se v současné době dostává pod tlak zlotý, rumunský lei, indická rupie a - pokud odhlédneme od dopadu bojůvek souvisejících s kácením stromů v Istanbulu - tak stejný problém má i turecká lira.

Připomeňme si, že relativně nedávná historie je poměrně bohatá na okamžiky, kdy růst dolarových úrokových sazeb způsobil výrazné výprodeje výše úročených měn v emerging markets. Úprk krátkodobého spekulativního kapitálu tak kolikrát způsobil měnové krizi. Za ukázkový příklad takové tržní konstelace lze považovat např. mexickou měnovou krizi, jíž v roce 1994 předcházel opravdu drastický růst úroků v USA. Stejně tak, slavné měnové (resp. finanční) krizi v Asii v roce 1997 (a 1998) předcházelo nečekané zvýšení úroků ze strany Fedu. To mimochodem podpořilo nejen pád thajského bahtu, ale také spekulativní útok na českou korunu, který - jak víme - vyústil v měnovou krizi a nedobrovolné ukončení režimu fixního kurzu.

A když už jsme se dostali ke koruně... Může být dnes také zasažena růstem sazeb ve vyspělých zemích (především v USA)? Spíše nikoliv - status koruny jakožto nízko úročené měny definuje její chování v přesně opačném gardu, než tomu bylo v roce 1997. Konec konců, fakt, že polskému zlotému musela NBP pomoci v pátek intervencí, zatímco koruna se obává přesně opačného zásahu ze strany ČNB, hovoří sám za sebe.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…