Jan Čermák: Sázky na růst úroků Fedu dávají dolaru křídla, ale drtí ceny zlata

20.07.2015 12:59

Doba prázdnin pokročila, což znamená, že se stále hlouběji zakusujeme do okurkové sezóny. A to i na globálních trzích, jež si po řecké anabázi budou muset hledat další velké téma. Námětů může být hned několik, ale jedno nosné téma začíná velmi jasně krystalizovat - je to zahájení utahování měnových šroubů ze strany Fedu a vše, co s tím souvisí.

Jan Čermák: Sázky na růst úroků Fedu dávají dolaru křídla, ale drtí ceny zlata
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Odhlédněme teď od toho si tipnout, kdy přesně americká centrální banka začne úrokové sazby zvyšovat. Spokojme se s konstatováním, že to bude dříve, než s čím počítá trh - tedy příští rok v lednu. Neboli vyjděme z toho, že krátkodobé americké úrokové sazby půjdou výše, než kde je vidíme nyní.

Co nám to přinese? Předně globálně silnější dolar. Americká měna může sílit nejen vůči euru, ale především vůči zranitelnějším měnám z tzv. emerging markets. Pod další tlak se tak mohou dostávat o pár let dříve velmi populární měny jako ruský rubl, turecká lira či třeba brazilský real.

Další kategorií aktiv, která může poměrně citelně odnést sílící sázky na růst oficiálních úrokových sazeb v USA, jsou ta, jež nic nenesou a naopak ještě čelí nákladům na skladování. Ano, zde je řeč o komoditách. Dnešní ranní pohled na ceny zlata přitom dává tušit, že se žlutý kov má opravdu čeho obávat a s ním i většina tohoto segmentu finančních trhů.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…