Jan Čermák: Úrokové sazby půjdou díky šéfce Fedu nahoru možná v polovině roku 2015

20.03.2014 15:03

Včerejší první tisková konference nové šéfky americké centrální banky J. Yellenové byla nakonec informačně hutnější než se očekávalo a možná i než si sama její hlavní aktérka přála. Pokud její výroky nebudou v následujících týdnech a měsících negována, tak Yellenová veřejnosti a trhu nepřímo prozradila, kdy by Fed mohl poprvé zvýšit úrokové sazby - mohlo by to být v polovině příštího roku.

Jan Čermák: Úrokové sazby půjdou díky šéfce Fedu nahoru možná v polovině roku 2015
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Výbor FOMC, který řídí americkou měnovou politiku, podle očekávání snížil tempo měnové expanze, alias nákupy dluhopisů o dalších 10 miliard dolarů tedy na 55 mld. měsíčně. Pokud bude FOMC tímto tempem postupovat dále, tak tato politika známá pod pojmem kvantitativní uvolňování může skončit někdy na konci tohoto roku. Ve včerejším komentáři Fedu se pak praví, že mezi tímto okamžikem a zvýšením oficiální úrokové sazby bude značná časová mezera.Yellenová na přímou otázku, co si zde lze představit pod slovem "značný" uvedla, že “něco jako 6 měsíců”. Odtud tedy čistě mechanicky můžeme dojít k tomu, že FOMC uvažuje o prvním zvýšení úroků zhruba v horizontu roku a čtvrt.

 Verbální vzkaz od nové šéfky Fedu však více než koresponduje s fundamentálním pohledem na americkou ekonomiku, resp. i na to, jak ji skrze své makro předpovědi vnímá Fed. Z jeho dlouhodobých odhadů vyplývá, že členové FOMC vidí tzv. přirozenou míru nezaměstnanosti na úrovni 5,5 %. Pokud oživení americké ekonomiky nebude vážněji narušeno, tak k této úrovni se podle našich odhadů můžeme dostat již ve druhé polovině roku 2015. Nebude-li pak chtít Fed kompletně popřít makroekonomické paradigma, na kterém posledních 25 let staví měnovou politiku, pak by měl v tu dobu již vcelku rychle tlačit úrokové sazby vzhůru.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…