Jan Čermák: Vrátí šéf Fedu po holubičí intervenci rétoriku zpět do neutrální polohy?

17.07.2013 11:27

Obchodování na globálních trzích mělo mít v tomto týdnu dva základní motory: kvartální reporty zisků velkých amerických firem a pravidelnou půlroční zprávu o stavu ekonomiky v podání šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho.

Jan Čermák: Vrátí šéf Fedu po holubičí intervenci rétoriku zpět do neutrální polohy?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Pokud jde o dopad ziskové sezóny, tak především riziková aktiva si nemohou na nic stěžovat, neboť odhady zisků (ale i tržeb) se daří vesměs překonávat. Velký podíl na tom mají přitom velké banky a to přesto, že panovaly obavy, jak se ve výsledcích bankovních domů promítnou ztráty dluhopisů, které přinesla hrozba toho, že americká centrální banka zpomalí jejich nákupy.

A právě před Fedem se musí mít dnes dluhopisy (a vlastně všechna aktiva s výjimkou dolaru) na pozoru. Šéf americké centrální banky dnes vyráží pohovořit o ekonomice do Kongresu, přičemž trhy mají ještě v živé paměti vcelku dramatický dopad z jeho dvou posledních verbálních vystoupení na veřejnosti.

Zatímco v květnu Bernanke odstartoval výprodeje všeho možného tím, že načrtnul scénář, podle něhož by Fed mohl zpomalovat tempo měnové expanze, pak minulý týden naopak přinesl většině trhů úlevu, když prohodil, že uvolněná měnová politika v dohledné době nezmizí.

Jak si tedy Bernanke s trhy pohraje dnes? Poslední americká makro data (payrolls nad 200 tisíci a lehce vyšší inflace) by měla Bernankemu umožnit nasadit tentokrát přece jenom více neutrální tón než minulý týden. Na druhou stranu je otázkou, zdali Bernanke není stále znepokojen velmi rychlým nárůstem tržních úrokových sazeb v posledních dvou měsících. Převažuje-li uvnitř vedení Fedu názor, že tempo expanze je třeba začít zpomalovat v horizontu několika měsíců (podle nás od září), tak vyloženě holubičí rétorika by večer v americkém kongresu znít dnes opravdu neměla.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…