Jan Čermák: Zatímco Fed dál tiskne levné dolary, USA peskují Německo za export

31.10.2013 10:18

Jakoby nestačilo, že americko-německé vztahy aktuálně napíná aféra okolo amerických odposlechů německé kancléřky Merkelové, přililo včera další olej do ohně americké ministerstvo financí. To ve své pravidelné půlroční zprávě o kurzových režimech označilo německou hospodářskou politiku za problémovou, neboť strategie založená na růstu vývozu zabraňuje vybalancování nerovnováh v měnové unii a světové ekonomice.

Jan Čermák: Zatímco Fed dál tiskne levné dolary, USA peskují Německo za export
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Odhlédneme-li od faktu, že Německo není schopno zabránit tomu, aby jeho vývozy byly při současné úrovni eura stále velmi atraktivní, pak americké varovní přišlo paradoxně ve stejný den, kdy americká centrální banka oznámila, že na její extrémně uvolněné měnové politice se nebude nic měnit. Fed bude i nadále každý měsíc do své bilance nakupovat dluhopisy za 85 miliard dolarů.Tato extrémně uvolněná politika, která nepřímo vede k znehodnocení dolaru, přitom podle všeho nebude opuštěna minimálně do konce roku. Včerejší komentář k zasedání Fedu sice v tomto případě nemluví zcela jasnou řečí, avšak i kdyby náhodou došlo k markantnímu vylepšení amerických makro dat a Fed rozhodl o zahájení útlumu expanze již v polovině prosince, tak z toho plyne, že politika "uměle" levného dolaru bude v platnosti i v posledním čtvrtletí roku.

 Během této doby by mohly např. země EU poslat do Washingtonu protestní nótu, že měnová a kurzová politika USA není nic jiného, než zopakování starého makroekonomického triku v duchu politiky "ožebrač svého souseda". Je však korektní se ptát, zdali by takové plácnutí do diplomatických vod nebylo zcela zbytečným plýtváním energií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

12:26 Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

Denní glosa Jana Žambocha