Jan Fiala: Registrované partnerství uzavřelo už téměř 3000 párů

08.08.2018 22:01

V červenci 2006 umožnila Česká republika gay a lesbickým párům uzavírat registrované partnerství. Za celých dvanáct let jeho existence využilo této možnosti celkem 2950 párů, z toho 1880 mužských a 1070 ženských.

Jan Fiala: Registrované partnerství uzavřelo už téměř 3000 párů
Foto: pixabay.com
Popisek: Registrované partnerství - ilustrační foto

Přestože do registrovaného partnerství vstupuje stále více gayů, než leseb, rozdíl se v porovnání s předchozími lety snižuje. Tento trend lze zaznamenat od června 2016, kdy Ústavní soud zrušil zákaz adopcí pro registrované partnery. Dalo by se tedy spekulovat, že se lesbické páry zezačátku bály úředně stvrdit svůj svazek, protože by tím přišly o možnost založit rodinu.

Nejvíc registrovaných partnerství se tradičně uzavírá v Praze, která má nejvíc obyvatel. Dále pak ve Středočeském a Jihomoravském kraji. Naopak nejmenší zájem o registrované partnerství je na Vysočině a ve Zlínském kraji.

Registrovaná partnerství mají také ve srovnání s manželstvím nižší míru rozpadu. Pouze 423, tedy 14,34 %, párů využilo možnosti zrušení partnerství.

Registrované partnerství není manželství

Přestože si část veřejnosti myslí, že je registrované partnerství jakýmsi ekvivalentem ke klasickému manželství, případně že jsou rozdíly zanedbatelné, není tomu tak.

Registrovaní partneři nemají nárok na vdovský, či vdovecký důchod, nevzniká jim společné jmění, partnerství mohou uzavřít pouze na vybraných krajských úřadech bez práva na svatební obřad (registrované partnerství je chápáno pouze jako úřední akt) a beze svědků a nemohou si společně osvojit dítě.

Ačkoliv zrušil v červnu 2016 Ústavní soud zákaz adopce dětí registrovanými osobami, nebyla ještě zcela vyřešené právní postavení dětí vyrůstajících v gay a lesbických rodinách. Český právní řád neumožňuje, aby mělo dítě v rodném listě zapsané dva rodiče stejného pohlaví. Pokud si registrovaný gay/registrovaná lesba adoptuje dítě, jeho nebo její partner nebude mít ke společně vychovávanému dítěti žádný právní vztah. Pokud například zemře, dítě po něm nebude moct brát sirotčí důchod.

V současné době běží kampaň „Jsme fér“ (ZDE) za legalizaci občanských sňatků pro gay a lesbické páry. Petici za manželství pro všechny, tedy i pro gaye a lesby podepsalo 70 tisíc lidí. Příslušný návrh novely občanského zákoníku, který by umožnil gay a lesbickým párům uzavřít manželství, předložila skupina 46 poslanců napříč celým politickým spektrem, vyjma ODS, SPD a KDU-ČSL. Jiná skupina poslanců naopak navrhla, aby bylo manželství ústavně definované jako svazek muže a ženy podobně, jako je tomu třeba na Slovensku, či v Polsku. Ústavní novely nicméně potřebují podporu 120 poslanců.

Manželství gayů a leseb už legalizovalo 26 zemí. První bylo v roce 2001 Nizozemsko následované v roce 2003 Belgií a v roce 2005 Španělskem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …