Jan Fingerland: Drama v Sydney jako zkouška na tragédii

16.12.2014 18:11

Drama v kavárně v Sydney skončilo, ale debata o tom, co se vlastně stalo, teprve začíná.

Jan Fingerland: Drama v Sydney jako zkouška na tragédii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

Pachatel vstoupil do kavárny na pěší zóně v Sydney a od půlnoci středoevropského času tam zadržoval několik desítek rukojmí. Velmi pravděpodobně šlo o íránského rodáka žijícího v Austrálii jménem Man Haron Monis.

Během několika napjatých hodin vyvěsil na výlohu černou vlajku s muslimským vyznáním víry a prý žádal, aby mu byla doručena vlajka Islámského státu. Jeho původním cílem nebyla možná kavárna, ale budova premiéra státu Nový Jižní Wells, který leží blízko a jehož ochranka si podezřelého člověka všimla.

Kdo je muž, který se vydal na cestu, z níž není cesta zpátky? Jsou v zásadě tři možnosti. Že je pomatený, že je osamělým útočníkem anebo že je členem islamistické sítě.

Pro verzi, že šlo o duševně narušeného člověka, hovoří skutečnost, že se do celé věci pustil na vlastní pěst a že ty jeho požadavky, které se během obléhání dostaly na veřejnost, působily absurdně.

Téměř padesátiletý Haron Monis se považoval za svérázného léčitele, čelil obvinění ze sexuálního obtěžování a vůbec nepůsobil jako vzorový džihádista vyznávající přísný výklad islámu.

Australský list The Sydney Morning Herald také upozorňoval na fakt, že únosce měl trochu zmatek v tom, ke komu se hlásí. Vlajku, kterou si sebou přinesl a vyvěsil v okně kavárny, používá extremistická organizace Hizb ut-Tahrír, působící mimo jiné i v Austrálii nebo čečenští islamisté, ale nikoli Islámský stát. 

Nelze vyloučit, že šajch Haron, jak si nechal v poslední době říkat, byl duševně zdravý člověk, který naplňuje parametry individuálního útočníka. Útoky těchto „osamělých vlků“ se v poslední době objevovaly stále častěji.

Patří k nim i bratři Carnajevové, kteří vloni zaútočili na bostonský maratón, letošní střelec z bruselského Židovského muzea Mehdi Nemmouche nebo Michael Zehaf-Bibeau, muž, který střílel v Kanadě v budově parlamentu.

Fenomén osamělých vlků souvisí mimo jiné s omezením možností Al-Káidy operovat přímo na Západě a s rozšířením internetu, pomocí kterého lze lidi na dálku indoktrinovat, vycvičit i řídit.

Takto útočil další pachatel v Kanadě, Martin Rouleau-Couture, který autem najel na dva vojáky, nebo Alton Nolen, který uřízl hlavu své kolegyni v Nebrasce – v obou případech se jednalo o nedávné konvertity k islámu.

Je charakteristické, že osamělí vlci jsou jako teroristé relativně málo nebezpeční – postrádají schopnosti i dostatečné zázemí, takže nejsou schopni zabít více než jen několik lidí najednou.

To už ovšem hraničí s třetí kategorií, totiž útočníky, kteří jsou řízeni rozsáhlejší sítí. Například právě v Austrálii v září zadrželi celou skupinu, která se v rámci svatého boje chystala v Sydney setnout hlavu náhodnému kolemjdoucímu.

Velké džihádistické organizace, zejména Al-Káida, už několik let vyzývají své příznivce na Západě, aby útočili doma.

Islámský stát se k tomuto trendu otevřeně připojil teprve před pár týdny, když jeho mluvčí Abú Mohamed al-Adnani volal po útocích na vojáky i civilisty v zemích, které se přidaly ke koalici, jež podniká nálety na základny islamistů v Sýrii a Iráku.

Právě muž podezřelý ze zadržování lidí v kavárně v Sydney měl oplétačky s policií kvůli tomu, že posílal útočné dopisy rodinám australských vojáků, kteří zahynuli v Iráku – Austrálie je totiž jednou ze zemí, které se v minulosti angažovaly v protisaddámovské koalici, a nyní se znovu zapojila do letecké operace proti Islámskému státu.

Pokud by se ukázalo, že pachatel ze Sydney byl v přímém spojení s Islámským státem, byl by to důvod domnívat se, že tato organizace, dosud se soustředící na boje na Blízkém východě, mění své metody a cíle.

Dosud se totiž Islámský stát zabýval hlavně budováním svých struktur a o západní cíle neměl zájem. Sydney možná zažila zkoušku toho, jak tento nový model funguje. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…