Jan Jůn: Cameron zahajuje tažení za reformy unie. Zločinci s náramky...

23.05.2015 14:53

Britský premiér Cameron začal na summitu v lotyšské Rize kampaň za reformy unie a bude postupně pokračovat konzultacemi se stejně smýšlejícími vládami a v získávání nových spojenců. Jeho plán reforem před plánovaným referendem není bez vyhlídek na úspěch.

Jan Jůn: Cameron zahajuje tažení za reformy unie. Zločinci s náramky...
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Podobně kriticky - ohledně přílišné centralizace na úkor parlamentů členských zemí unie a desítky zemí mimo eurozónu, stejně tak jako co se týká "nepotřebné" stále větší integrace a soustředění rozhodování v rukou bruselské byrokracie - totiž smýšlí řada vlád a údajně i německá kancléřka Merkelová.

Řada zemí také chce, aby Británie v unii zůstala jako druhá nejsilnější ekonomika a protiváha Francie a Německa. 

Mezitím ovšem Cameronův čtvrteční projev v budově ministerstva vnitra na jedno z ožehavých témat, tedy připravovaných tvrdých změn přistěhovaleckých zákonů ve vládním programu, který by měla příští středu přečíst z trůnu před oběma komorami parlamentu královna Alžběta II., byl poněkud zpochybněn zveřejněním statistik imigrace za minulý rok. 

Přistěhovalo se totiž, nebo v zemi zůstalo rekordních 640.000 osob, z toho 290.000 ze zemí mimo unii, kteří přijíždějí natrvalo – například 60.000 z Indie. 

To je rekordní množství imigrantů a téměř nezvládnutelný nápor na byty, zdravotnictví, školství či trh práce a britský premiér – který kdysi sliboval snížení imigrace pod sto tisíc - v projevu naznačil, jaké utužení režimu vláda připravuje.

S tím legálním přistěhovalectvím, tedy migrací za prací uvnitř Evropské unie, nemůže mnoho udělat, jen omezit tzv. "turisty za sociálními dávkami". 

Avšak to ilegální – tedy včetně cizích absolventů škol, zůstávajících po vystudování, návštěvníků rodin neodjíždějících po vypršení víz, neoprávněných azylantů a podobně - může a hodlá je tvrdě postihnout.

Britů ovšem zároveň ze země odjelo až 323.000, včetně mnoha důchodců do zemí slunného Středomoří, jako Španělsko, Itálie, či Portugalsko – a už jich tam žije na milion a půl. 

Z těchto stagnujících zemí se zároveň přistěhovala většina ze 268.000 imigrantů z unie, více než předtím ze střední a východní Evropy.

Cameron uvedl, že nehodlá zdvihat padací mosty, i když učinit hospodářsky úspěšnou Británii neatraktivní pro ilegální imigranty je těžké. Co se týče migrantů z Evropské unie, Cameron údajně slíbil kancléřce Merkelové, že nehodlá příliv omezovat, ale povolí nároky na sociální dávky až po několika letech práce. 

Omezí i časté vykořisťování migrantů za nízké platy a podniky budou moci být stíhány za inzerování volných míst za hranicemi bez inzerce v Británii. 

Ilegální imigranty čeká konfiskace platů a vystěhování z bytů a nájemce pokuty za nezkontrolování oprávnění k pobytu. Banky budou muset při zřizování kont kontrolovat seznamy hledaných ilegálních imigrantů, zločinci budou opatřeni náramky sledovanými družicemi, aby nezmizeli v davu a proti deportaci se budou moci odvolat až po vyhoštění ze země. 

Podrobnosti budou známé ve středu, ale zda to vše opravdu pomůže, to se teprve uvidí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…